DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Feltételezem, hogy a kormány tagjai is ismerik és a Külügyminisztériumban is olvasták az Erdélyi Magyar Kezdeményezés magyar-román alapszerződés tárgyában közzétett állásfoglalását. Ebben olvassuk, hogy "a moldvai csángó-magyarok talán Európa legelnyomottabb nyelvi, etnikai közössége."
A továbbiakban a legnyilvánvalóbban nem minden cél és szándék nélkül hivatkozik az állásfoglalás az Egyezmény a népirtás bűntettének megelőzése és megbüntetése című dokumentumra, mely szerint az is elítélendő és bűnt követ el, aki súlyos lelki sérelmet okoz valamely nemzeti csoport tagjának azért, mert a csoporthoz tartozik.
A csángók helyzete - híreink szerint - a legkevésbé sem rózsás, hiszen Krisztus evangéliumát sem hallgathatják és vallásukat sem gyakorolhatják anyanyelvükön. Ezzel összefüggő kérdéseik így egyre szélesedő érdeklődés és beható figyelem tárgyai a hazai közvéleményben.
Kérdezem ezért, foglalkozik-e a kormány a csángók és általában az ilyen távoli magyar népcsoportok nemzeti, etnikai problémáival, van-e tervük, koncepciójuk ezek kezelésére, ha igen, miben áll az és hogyan gondolják annak megvalósítását? Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť