DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Mindenekelőtt szeretnék a kormány nevében köszönetet mondani képviselő úrnak. Minden gondolatával, ami az analízist és az abból levont következtetéseket illeti, egyetért a kormány.
Érdekes az a modell, amelyet ön fölvázolt. Vélhetően a kormánynak szembe kell néznie egy ilyen modell esetleges megvalósításának és alkalmazásának gondolatával is.
Szeretném a tisztelt Házat arról tájékoztatni, hogy programjának, elhatározott szándékának megfelelően a kormány létrehozta az első tárcaközi bizottságot a feketegazdasággal kapcsolatos problémák földerítésére, a joganyag áttekintésére, illetve a szükséges változtatások végrehajtására. Kétféle megközelítési mód létezik: az egyik, amit képviselő úr fölvázolt, ez a jogi, igazságügyi, bírósági, nyomozati centrumú megközelítés; a másik a pénzügyi centrumú megközelítés, amely a gazdaság oldaláról indul, s amely annak a joganyagnak - szankcióinak, ellenőrzési formáinak, felderítési módjainak és ösztönző elemeinek - a kidolgozására törekszik. Egyelőre a kormány ezt a változatot tekintette át, és erre jött létre egy tárcaközi bizottság a pénzügyminiszter vezetésével. Természetesen nem zárom ki, hogy ennek a másik modellnek a megvalósítása is hozhat segítséget.
Mi is látjuk, bár pontos adatok nincsenek, hogy ma már a GDP-nek egy nagyon jelentős hányadát a fekete- és szürkegazdaság állítja elő. Tapasztalataink, különböző közelítő számítások és szakértői becslések szerint ennek alapvetően három nagy területe van: az egyik a képviselő úr által említett jövedéki termékek feketeforgalmazása - ez az alkohol, a dohány és a kávé -; a második nagy terület az illegális tőkekimenekítés az országból, ami export-import oldalon látszik egészen elképesztőnek, bár hallatlanul nehezen megfogható; s a harmadik a feketefoglalkoztatás a magyar gazdaságban. Ez a három centruma van ebben a pillanatban a gazdasági jellegű visszaéléseknek. Ezeknek természetesen az államháztartásra is konkrét és közvetlen kihatásai vannak, és mindenekelőtt a társadalmi-gazdasági morálra van elképesztően romboló hatásuk.
Amellett, hogy ezt a nagyon rövid és röpke tájékoztatást szükségesnek tartottam elmondani, azt gondolom, megígérhetem képviselő úrnak: ha rendelkezésünkre bocsátja az itt vázlatosan kifejtett modellt, akkor módunkban lesz azt is alaposan tanulmányozni, és szükség vagy lehetőség esetén a már megkezdett munkákkal összehangolni és megvalósítani. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť