DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ön egy nagyon szabatos és pontos kérdést tett fel számomra. Igyekszem hasonlóképpen szabatosan - a rendelkezésemre álló ismeretek és tények alapján - megadni rá a választ.
Az ön által felvetett kérdés egyik, jelentősebb része és ennek megoldása tulajdonképpen a magyar jogban kialakult eddigi rendszer átalakításához fűződik. Miután a magyar jog eddigi gyakorlatában a dualista rendszer érvényesül - tehát a nemzetközi szerződés megerősítése egy aktussal történik, majd ezt követően történik meg a nemzetközi szerződés kihirdetése -, ennek eredményeként a két aktus között eltelhet olyan idő, amely bizonyos esetekben joghátrányt jelenthet. A joghátrány esetében irányadó szabályozást a Ptk. adja, amelyet ön nagyszerűen ismer, és feleslegesnek tartom külön részletezni az erre vonatkozó szabályokat.
Amennyiben a rendszer átalakítására sor kerül, és megszűnik ez a dualista megoldás, akkor az ön által említett időbeli különbségből származó hátrány lehetősége is megszűnhet. Ez tehát a jövő szabályozásának feladatát jelenti. Nyilvánvalóan külön vizsgálandó, hogy terheli-e valamilyen állami szervet a mulasztásból származó kötelezettség. Amennyiben igen, és ez megállapítható, úgy a jogi lehetőségek az orvoslásra adottak.
Az emberi jogi bírósági joganyag közzétételének kérdése a másik ága az ön által felvetett kérdésnek. Nyilvánvalóan komoly terjedelmi korlátai vannak, hogy valamennyi releváns döntést a Magyar Közlönyben közzétegyük, de biztosítani kell olyan helyet, ahol az érdeklődők számára a joganyag teljességében rendelkezésre áll.
A második kérdésére vonatkozóan...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť