DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ötven évvel ezelőtt, ezekben a napokban kiürítették a Margit körúti katonai fogházat, s a keresztény reformmozgalmak vezetői és munkatársai közül nyolcan a többi politikai fogollyal meneteltünk. Köztünk volt a nagy katolikus író, Ijjas Antal, a keresztény szakszervezetek vezetője, főtitkára, dr. Vida István, képviselőtársam, dr. Keresztes Sándor, s lehajtott fejjel meneteltünk a fogház előtt álló, Sopronkőhidára irányított autóbusz felé. Előttünk ment felemelt fővel, határozott léptekkel Bajcsy-Zsilinszky Endre.
Mielőtt az autóbuszhoz értünk, nyolcunkat kiszólítottak - egy bátor hős, dr. Cseh Jenő barátunk akciója révén -, és átkísértek bennünket a Markó utcába, amit már nem éreztünk halálmenetnek. A Markó utcai fogházban kihallgatott bennünket dr. Szabó István vizsgálóbíró, s a kihallgatásom után becsukta az ajtót, és csak ennyit mondott odajőve hozzám: Fiam, minden tisztességes ember küzd a megszállók ellen.
Szabadlábra helyezett mindnyájunkat. A fogházból kijöttünk, de mégsem voltunk szabadok, mert a bitorló hatalom naponta szedte áldozatait, bujdostunk, s közben álmodtunk a békéről és egy szabad, független Magyarországról.
Ekkor érkezett hozzánk a hír, hogy december 21-én a Nemzetgyűlés összeült. Örömünket fokozta az, hogy a függetlenség városában, Debrecenben és a Református Kollégium oratóriumában, templomban zajlott le. Az ünnepi ülést dr. Révész Imre, a református püspök nyitotta meg, aki azzal a fohásszal fejezte be beszédét, reméli, hogy a hosszú megpróbáltatások után valóban szabadok leszünk.
Az Ideiglenes Nemzetgyűlést az előkészítő bizottság elnöke, dr. Vásári István nyitotta meg és vezette le, aki elítélte a náci megszállók és az őket kiszolgálók szörnyű bűncselekményeit. Majd kiemelte, hogy a háborút a magyar nép nem akarta. Igazat mondott, mert a magyar nép nemcsak a náci megszállók által okozott háborútól, de annak minden kegyetlenségétől távoltartotta magát.
Le kell szögeznem, - s úgy vélem, fontos ez alkalommal elmondanom -, hogy Magyarországon nem lettek volna azok a szörnyűségek, akár a magyar zsidóság, akár az ellenállók ellen, ha nincs náci, német megszállás. Ezért szükségesnek tartom hangsúlyozni, hogy a magyar nép döntő, elsöprő többsége nem vett részt ezekben a borzalmakban, csupán egy törpe kisebbség, amely, sajnos, minden országban és minden diktatúrában található. Vét nemzetünk és hírnevünk ellen, aki ezekért a borzalmakért a magyar nép és a magyar nemzet többségét is felelősségre vonja.
Az ülés folyamán dr. Vásári István leszögezte, a Nemzetgyűlés célja, hogy valóban demokratikus Magyarország legyen. Őt fölváltotta a megválasztott elnök, dr. Zsedényi Béla, miskolci tanár, aki beszédében szintén szabad és független Magyarországról szólt.
Az Ideiglenes Nemzetgyűlés egy szózatot intézett a magyar néphez. Idézek belőle: "Magyarország a magyar nép országa legyen. Szabadságot akarunk minden magyarnak. Biztosítani akarjuk jogaikat, hogy érdekeiket képviseljék s az ország döntéseinél szavuk legyen. A magántulajdon sérthetetlenségét fontosnak tartjuk fejlődésünk érdekében és földreformot akarunk." Ezzel a mondattal végződik a szózat.
Az Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakulásával új fejezet kezdődött a magyar történelemben, a független, szabad, demokratikus Magyarország fejezete. Igen, megkezdődött, sőt folytatódott. Ezt akarta a magyar nép az 1945-47-es választásában kifejezett akaratával, úgyszintén az 1956-os forradalmával és szabadságharcával.
A népakarat megvalósítását azonban, sajnos, a megszálló szovjet hatalom és az őket kiszolgáló kommunista párt diktatúrája megakadályozta. Ma, amikor az Országgyűlés az Ideiglenes Nemzetgyűlés 1944. december 21-ei megalakulásáról megemlékezik, tisztelettel hajtok fejet, és hajtsunk fejet, minden polgár és vezető előtt, aki a magyar függetlenségért és szabadságért dolgozott. S úgy vélem, hogy csak akkor vagyunk méltó utódok, ha ezen a történelmi úton járunk, a nép jogait biztosítjuk, nemzeti szellemű, kulturális és gazdaságilag erős, független, szabad Magyarországért dolgozunk.
Ebben a szellemben a törvényjavaslat elfogadását javasolom. Köszönöm. (Taps.)
(17.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť