A Pálfy testvérek 1859-ben egy olyan acél hengerszéket alkottak meg, amely a paprika durva őrlésére volt alkalmas, s 1917-ben Kalocsán jött létre a világ első paprikatermesztő és paprikával kísérletező állomása. A paprikát, mint az jól ismert elsősorban Szent-Györgyi Albert felismerései tették világszerte ismertté, s igaz ugyan, hogy a fűszerpaprikára anélkül is sokan figyeltek, de amint C-vitamin-tartalmát felismerték, az még inkább ráirányította a figyelmet. A paprikából kivont anyagot Szent-Györgyi hexuronsavnak nevezte el, s ugyanezt az anyagot találta meg a káposztában és a narancsban is, majd egy King nevű amerikai kutató izolálta a C-vitamint, s bizonyíttatott, hogy az azonos a hexuronsavval. Szent-Györgyi javaslatára ezt az anyagot aszkorbinsavnak keresztelték el, s a hazai laboratóriumokban az aszkorbinsavat a Szeged környékén termesztett paprikából állították elő. E kutatásaiért nyerte el az 1937-es év Nobel-díját.
Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.