Jahrbuch der k. k. Heraldischen Gesellschaft «Adler». Neue Folge. Zwölfter Band. Wien, 1902. kis 2-r., 3 lev., 186 oldal és 6 szi…

Full text search

Jahrbuch der k. k. Heraldischen Gesellschaft «Adler». Neue Folge. Zwölfter Band. Wien, 1902. kis 2-r., 3 lev., 186 oldal és 6 szines tábla.
Az idei Jahrbuch-nak közel felét az ismert genealogusnak, Doerr Ágostonnak nagy kútfői becscsel biró dolgozata foglalja el: kivonat a bécsi cs. kir. udvari és vár-plébánia anyakönyveiből.
A bejegyzések 1619-el kezdődnek, azonban a régibb időkre nézve meglehetősen hézagosak. Egy része az eredeti matrikuláknak elveszett s csak pontatlan másolatban van meg. Minő foku ez a pontatlanság, jellemzi egy a szerző által kiemelt példa, Mária Terézia királynő halálának bejegyzése, a melynél a bevezetést végező udvari káplán elvétette a hónapot, október 29-ekét irva november 29. helyett.
A szerző fölöslegesnek vélte közleményébe az uralkodóház tagjaira vonatkozó adatokat fölvenni, csupán a nemességre terjeszkedik ki, adva a bejegyzéseket ugyanazon rendben, a mint az eredeti matrikulákban találhatók.
Az összeállitáshoz kimeritő névlajstrom járul, melynek segitségével hamarosan konstatálhatjuk, hogy a bécsi udvari plebánia anyakönyveiben számos magyar család neve is szerepel. A mennyire a sokszor erősen eltorzitott nevek magyar volta megállapitható volt, közöljük a bennünket érdeklőket. Ezek pedig a következők: Apponyi, Áron de Bisztra, Balassa, Bánffy, Batthyány (több bejegyzés; a legkorábbi: 1632 február 3-ikán esküdött Batthyány (Budiani) Ádám gróf Formentini Aurora-Katalinnal), Csáky (irva Czaky von Keresztszek Francziska grófnő házassága Illésházy József gróffal, 1723 április 25.) Draskovich, Drugeth (1695 január 7-ikén kereszteltetett Pálffy Miklós és Drugeth Juliánna grófnő fia, József-Károly-Ignácz-Alajos), Erdődy (Erdőd alatt is számos bejegyzés. A legkorábbi: 1638 augusztus 2-ikán kereszteltetett Erdődy Gábor gróf és neje Mária leánykája, Mária), Eszterházy (tizenhárom bejegyzés; a legkorábbi: 1694. május 24.-ikén Eszterházy Mihály gróf házassága Desana Anna-Margareta grófnővel, Desana Károly-József Rhodusi őrgróf és neje Parella Eleonora grófnő leányával), Farkas, Fekete (Galánthai gróf Fekete Ferencz-József-Ferdinánd keresztelője 1767 november 7-ikén), Forgách (a legkorábbi bejegyzés: 1648 november 22-ikén Forgách Ádám gróf esküvője Hochen-Rechperg Mária-Katalin grófnővel), Gerliczy, Hertelendy, Illésházy, Inkey, Jankovich, Keglevich, Keszthelyi Lósy (a legkorábbi bejegyzés: 1632 február 12. Lósy János-Antal esküvője Jobb Mária-Magdolnával), Majthényi, Mednyánszky, Nádasdy, Nagy, Pálffy (huszonnégy bejegyzés; a legkorábbi: 1683 márczius 12-ikén Pálffy János-Antal gróf házassága Mollart Mária-Eleonora-Katalinnal), Pallavicini, Reviczky, Serényi (Serényi gróf házassága Waldstein Mária-Francziska grófnővel 1694 április 19-ikén), Simonyi, Székely (Kilgéni), Sztáray, Teleky, Terstyánszky, Toroczkay (Torotzki néven), Török, Ürményi, Zerdahelyi, Zichy.
Rendkivül érdekes Ströhl czikke: Adalékok a badge történetéhez, angol heraldikusok müveiből. Megmagyarázza, mi a badge, a melyet normann nyelven cognoissance-nak, ismertető jelnek neveznek s rengeteg, nagyobbára kitünö ábrákkal illusztrált példában mutatja be ezen czimerszerü jelvények fejlődését a XIII. századtól a legujabb idökig. Fáradhatatlan Wertnerünk folytatja az előbbi évkönyvben megkezdett genealogiai kutatásait. Terjedelmes dolgozata öt czikkből áll; közülük a két első már nem ismeretlen olvasóink előtt. A Trencséni Máté utódai czimüt társulatunk február 27-iki ülésén olvasták fel; a dolgozat folyóiratunkban még ebben az évben meg fog jelenni; a Győrnembeli Óváriak és rokonaik czimü már a Turul 1899-edik évi folyama 120–135. lapján napvilágot látott. A harmadik czikk az 1255-ödiki magyar-osztrák békeegyezségnél szereplők genealogiai hovatartozandóságának megállapitásával foglalkozik; a negyedik a Károly-Róbert korában Csehországból beköltözött Ugodi Csenik utódait állitja össze, végre az utolsó a Herman-nemzetség hunyadmegyei ágát állapitja meg. Ez utóbbiban szerző bebizonyitja, hogy a ma is élő Felpestesi és Vizszentgyörgyi Makray-család a Herman-nemzetség hajtása.
A kötet utolsó darabja: Európai orosz czimertekercs, ismét Ströhl tollából folyt s az előző évkönyvben megjelent ázsiai orosz czimertekercs cz. dolgozat folytatása. Ez a közlemény Oroszország európai felének kormányzósági czimereit mutatja be szóban és képben. Konstatálnunk kell, hogy ezek a czimerek sokkal csinosabbak, a heraldikai szabályoknak és izlésnek minden tekintetben inkább megfelelők, mint az ázsiai-oroszországiak voltak.
Varjú.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi