Nehány szó a Szente-Mágócs nemzetségről.

Full text search

Nehány szó a Szente-Mágócs nemzetségről.
Félve veszem a tollat a kezembe, mert nem vagyok járatos a heraldikában, s csakis a hatalmas topografiai, genealogiai érvek, a feltűnő heraldikai egyezés alapján mertem ily fába vágni a fejszémet. Indító okul szolgált az is, hogy két ősrégi család nemzetségét állapitottam meg ez uton.
1307-ben a szatmármegyei Szekeres és Zsarolyán per tárgyát képezvén, bebizonyitják, hogy Szente-Mágócs nembeli Máté fia Dénes a nevezett birtokokat rokona Ethet fia Mikó után kapta s Chazary János birtokával, Kadarch-csal elcserélte; de miután Dénesnek igényeit nem. tudják bebizonyitani, megkapja Nymti Yurk fia Péter.*
1 Fejér VIII/I. 253. (Wertner, Magyar nemzetségek, II. k. 336. lapon közölt regesta után).
Ezen helységekért a XIV. században a Kölcseyek folytattak több izben pert, mint az a Zichy-okmánytár köteteiből kitűnik.
A Nyirség genealogiai viszonyaival foglalkozván, érdekelt e Szente-Mágócs nembeli Dénes esetleges utódait megösmerni. S mivel genealogiai kutatásaimat többnyire a katonai térképeken (Specialkarte) végzem, jelen esetben is e segédeszközhöz folyamodtam. Zsarolyán egyik szomszédos helysége Czégény, melyről tudtam, hogy a Kölcsey és Kende családok ősi fészke. S ime Nagy Ivánnál a kölcsei Kende családnak következő nemzedékrendét találjuk:*
2 Pótkötet, 306. l.
Máté de Kewlche 1251 Dienes 1279 stb.
Daczára a topografiai érveknek s a genealogiai egyezésnek, melynek a kronológia sem mond ellent, nem merek a Kendék származásának bővebb taglalásába bocsátkozni. Csak a czimertani bironyitékokra akarok reámutatni.
Csoma József, e kiváló heraldikusunk, az Alsániak és Makraiak czimeréből következtetve, a Szente-Mágócs nemzetség ősi czimermotívumainak vagy a koczkázott pajzsot, vagy a három rózsát vagy mind a kettőt együtt, tartja.*
3 Turul, 1837, évf. 6. l.
A Kende család ősi czimere pedig egy sárkánytól köritett vért, melynek kék udvarában férfi kar könyöklő helyzetben, három szál kinyilt rózsát tart.* A Nagy Ivánnál közölt metszetlen ugyan, a leirásról eltérőleg, a liliom helyett rózsa latható, s a Kende és Kölcsey családok ma tényleg igy használják czimereiket,* csakhogy ez nem jelent semmit, mert a rózsát és a liliomot a pecséteken könnyen össze lehet téveszteni.
4 Nagy Iván, VI. k. 191. l.
5 V. ö. Siebmacher, Der Adel von Ungarn, 225. l.
Talán elég adat ez annak kimondására, hogy Kende és Kölcsey családok a Szente-Mágócs nemzetségtől származnak. És ha ez áll, azt hiszem, ez iránt sem foroghat fenn többé kétség, hogy a Szente-Mágócs nemzetség ősi czimere három rózsát tartó kar.
Három liliomot tartó kar látható a vehéczi és laskodi Báncsy család ősi czimerében is.* Tekintettel arra, hogy a Szente-Mágócs nemzetség Zemplénben, Szabolcsban igy Laskod környékén is birtokos volt, szabad kimondanom, hogy ez a család is a Szente Mágócs nemzetségből származik.
6 L. czimerét (leirva) Turul. 1893. évf. 38. l.
88Adataim vannak arra, hogy Csicsery, Csicseri Orosz és Ormós családok is e nemzetségből származnak; czimerük nem egyezik ugyan, de régi pecséteken – bár én ilyeneket nem ösmerek – valószinüleg a közös czimert találni. De ezzel máskor fogok bővebben foglalkozni.
S most egy kéréssel végzem soraim: hát ha valaki felvilágositást tudna adni a Tolcsva nemzetségből származó Császlóczy család czimeréről; mert esetleg akkor megállapithatjuk e génus ősi czimerét s egyuttal azt is, hogy az Uporiak az Ákos vagy a Tolcsva nemből eredtek-e?!
Ifj. KÁLLAY UBUL.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi