A régi krónikákból

Full text search

A régi krónikákból
1608. június 8. Nagyszeben. Oly borzalmas zivatar, mennydörgés, jégeső és villámlás volt Nagyszeben felett, hogy sok háznak a tetejét megbontotta, egy malmot feldöntött, a szőlőket és a gyümölcsösöket, s minden termést elvert, a madarakat a mezőkön megölte. Térdig érő jégben jártunk, oly rettenetes zivatar volt, hogy az emberek az utolsó ítélet napjára gondoltak.
1595. június 6. Esztergom. A villám becsapott Esztergomban, s 150 törököt agyonütött. Ez erősen megnagyítva került a krónikaíró tollára, de 1967. július 16-án Budapesten a Fehérvári úti sportpályán volt ehhez hasonló eset.
1967. július 16. Hatalmas felhőszakadás, ítéletidő volt a fővárosban. A lezúduló csapadék hatására a hordalék eltorlaszolta a vágányokat, így ezen a napon leállt több villamos- és autóbuszjárat. A rövid idő alatt leghullott legnagyobb csapadékmennyiségek: Budakeszi út 97 mm, Diana utca 110 mm, Szabadság-hegy 83 mm. Ezen a napon villám csapott a Fehérvári úti sportpályára. Egy játékos a helyszínen meghalt, a kapus súlyosan megsérült, a többi labdarúgót és a bírót a mentők kórházba szállították.
1992. június 6. Ezen a napon Rákoscsabán 106 mm, Kispesten és Csepelen 80 mm körüli csapadékot mértek. Budapesten a legtöbb eső 1937-ben esett, mégpedig 989 mm és a legkevesebb 1857-ben, 326 mm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi