Politika

Full text search

Politika
II. Andropov betegsége miatt Csernyenko látja el a főtitkári teendőket.
II. 7. A kb határozatban bírálja a Szovjetunió Tudományos Akadémiája Közgazdaságtudományi Intézetének munkáját.
II. 9. Meghal Jurij Andropov, az SZKP főtitkára, a Legfelsőbb Tanács elnökségének elnöke. Halálával megtorpan az a káderpolitikai irányvonal, melynek nyomán tömeges személycserék történtek a területi pártszervek élén.
II. 13. A kb plénuma Konsztantyin Csernyenkót választja az SZKP új főtitkárává. Az utódlási harcban Csernyenko megválasztása mellett foglal állást a pb brezsnyevi szárnya Viktor Grisin, Vlagyimir Scserbickij, Gyinmuhamed Kunajev és Nyikolaj Tyihonov. Mihail Gorbacsov megválasztása mellett lépnek fel a hadsereg, a KGB képviselői és Andrej Gromiko.
III. 4. Megválasztják a Legfelsőbb Tanács tagjait. Az országos képviselőválasztáson a szavazásra jogosultak 99,99%-a vesz részt, a hivatalos jelöltek a szavazatok 99,94%-át kapják.
IV. 3. Nyikolaj Bajbakov, az állami tervbizottság elnöke a KGST-országok gazdaságtervezőinek budapesti értekezletén bejelenti, hogy a szovjet olajkitermelés stagnálása miatt többé nem lehetséges a szocialista országokba irányuló szovjet olajszállítások növelése.
IV. 11–12. A Legfelsőbb Tanács ülése a SZU államfőjévé választja Csernyenkót. Törvényt fogadnak el az oktatás reformjáról, amely a párt ideológiai kontrolljának erősítését és a munkaerőhiány enyhítését szolgálja.
IV. 20. Viktor Csebrikov, a KGB elnöke – Berija óta először – nem katonaként marsalli rangot kap.
V. 8. A SZU olimpiai bizottságának döntése értelmében a szovjet sportolók nem vesznek részt a Los Angeles-i olimpián. A szovjet döntéshez, Románia kivételével, valamennyi szövetséges szocialista állam csatlakozik.
V. 9. Eredménytelenül zárul a szovjet fegyveres erők offenzívája az afganisztáni Pandzsir-völgyben. A harcok során a szovjet légierő először alkalmaz szőnyegbombázást.
V. 10. A minisztertanács újraszabályozza a külföldi állampolgárok SZU-ba utazását, ill. ott-tartózkodását.
X. 23. A kb mezőgazdasággal foglalkozó plénumán Gorbacsov szervezeti reformokat sürgető álláspontja kisebbségbe kerül. Csernyenko, a brezsnyevi élelmiszerprogram elhagyásával, az öntözés kiterjesztésében látja a megoldást.
XII. 20. Meghal Dmitrij Usztyinov honvédelmi miniszter. Utódjául Szergej Szokolovot nevezik ki.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi