Gazdaság

Full text search

Gazdaság
III. 15. – A Legfelsőbb Tanács rendelete alapján a népbiztosságok minisztériumokként, a Népbiztosok Tanácsa pedig minisztertanácsként működik a továbbiakban.
III. – A Legfelsőbb Tanács jóváhagyja a 4. ötéves tervet (1946–50), az újjáépítés tervét, mely 1948-ra az ipari és mezőgazdasági termelés háború előtti szintjének elérését, 1950-re pedig 48%-kal való meghaladását irányozza elő.
IX. 19. – A minisztertanács és a kb közös határozatot hoz – „a kolhozszabályok megsértésének megszüntetéséről”. A háború alatt a kolhozok munkájának ellenőrzése meglazult, s lehetővé tették, hogy a parasztok olykor közös földterületeket is egyénileg műveljenek meg. Ezt most megtiltják, s előírják, hogy minden magánszemély vagy intézmény által birtokolt földet adjanak vissza a kolhozoknak. Kolhoztanácsot hoznak létre az alapszabályok megsértésének megakadályozására, ill. a kolhozok és gépállomások ellenőrzésére. A mezőgazdasági minisztériumot három részre osztják: az élelmezési növények, az ipari növények és az állattenyésztés minisztériumára. Ez tovább növeli a kolhozok irányításának bürokratikus zűrzavarát.
Az év folyamán – Az éves ipari tervet nem teljesítik, mert bár a polgári termelés 20%-kal nő, ez nem ellensúlyozza a hadiipar visszaesését. Így a hivatalos adatok szerint a bruttó ipari termelés 17%-kal alatta marad az előző évinek.
– Az év folyamán kb. 3 millió leszerelt katona tér vissza a polgári életbe.
– A nem mezőgazdasági dolgozók adómentes bérminimumát havi 150 rubelről 260 rubelre emelik.
– A bevetett terület az 1940-esnek csupán 76%-a. Mindezt súlyos aszály tetézi. A gabonatermés nem éri el az 1940-es felét sem (1940 95,5 millió tonna; 1946: 39,6 millió). Az aszály miatt a kolhozok több mint 10%-ában a tagok az elszámolt munkanapért nem kapnak gabonát, 14,2%-ában pedig kevesebbet kapnak, mint 0,1 kg. Aug. 28-án bejelentik, hogy a különlegesen rossz mezőgazdasági termés miatt egy évvel elhalasztják a jegyrendszer megszüntetését.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi