Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Full text search

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség
Angolul: International Atomic Energy Agency ( IAEA)
Franciául: Agence internationale de l’énergie atomique (AIEA)
Vezérigazgató: Hans Blix (Svédország)
Székhely: Bécs (Ausztria)
Postacím: Vienna International Centre PO Box 100 A–1400 Wien
Tel.: [43] (222) 2360-0
Alapítás éve: 1957
Tagok száma: 112
Szervezet: Általános konferencia
Kormányzótanács (35 tag)
Konferenciák, szakértői csoportok
Titkárság: 1600 fő
Költségvetés: 137 M USD (1988)
Fő feladata a nukleáris energia békés felhasználásának előmozdítása, a tagállamok segítése az ehhez szükséges ismeretek megszerzésében s annak megakadályozása, hogy ezeket az ismereteket katonai célokra használják fel. A szervezet segítséget nyújt a tudományos kutatásokhoz és a kutatási eredmények alkalmazásához. Közvetít a tagállamok között a nukleáris anyagok, berendezések, ill. az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások átadásában. Elősegíti a műszaki-tudományos tapasztalatcserét ennek érdekében a tudósok és más szakemberek számára tanácskozásokat, szemináriumokat, konferenciákat szervez. Az ügynökség célul tűzi ki a nukleáris energia fejlesztését, az izotópoknak a gyógyászatban, a mezőgazdaságban, az iparban történő felhasználásának elősegítését. Tanácsot ad a kormányoknak nukleárisenergia-programjaik fejlesztéséhez, felszereléseket és berendezéseket bocsát rendelkezésre. Szabványokat dolgoz ki a nukleáris anyagok védelmére.
A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló („atomsorompó”) szerződés betartását az ügynökség az ún. biztosíték (safeguards) rendszer révén a nukleáris hasadóanyagok előállításának, szállításának és felhasználásának számontartásával ellenőrzi. A biztosítéki rendszer megvalósítói az ellenőrök, akik a kormányok által beterjesztett adatokat a helyszínen, a nukleáris létesítményekben is ellenőrzik. Világszerte mintegy 900 ilyen létesítményt helyeztek az ügynökség biztosítéki rendszerének ellenőrzése alá.
Az utóbbi években – Csernobil nyomán – előtérbe került a nukleáris balesetek megelőzése 1986-ban lépett életbe a nukleáris balesetekről való azonnali tájékoztatás kötelezettségét előíró nemzetközi egyezmény, 1987-ben pedig a nukleáris balesetek esetén történő segélynyújtásról szóló nemzetközi egyezmény. Mindkét egyezményt az ügynökség keretében dolgozták ki.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi