Salgótarjáni Kohászati Üzemek

Full text search

Salgótarjáni Kohászati Üzemek
Címe: 3100 Salgótarján. Márkanév: Dexion-Salgó, DS-RECK, Rapistan-Salgó. Fontosabb termelési ágak, termékek: Kovácsolt, sajtolt termékek, hidegen húzott rúdacélok és alacsony szilárdságú bevont és bevonatlan acélhuzalok és -szegek, hegesztőhuzalok, hidegen hengerelt szalagacélok, ill. a belőlük készülő hosszvarratos hegesztett csövek, raktári állványrendszerek és görgőspályák, szalagfűrészek, drótfonatok.
Vetetői: dr. Szabó István (vezérigazgató); Hopka László (műszaki vezérigazgató-helyettes): dr. Mészáros Ottó (gazdasági vezérigazgató-helyettes). Vezetési struktúra: 1986. jan. 1-jétől 34 tagú vállalati tanács irányítja. Ennek tagjai: a vezérigazgató, valamint 17 vállalati küldött, ill. 16 delegált képviselő.
Fontosabb gazdasági mutatók (1988): vagyon 1866,9 M Ft; értékesítés nettó árbevétele: 4677,0 M Ft; konvertibilis export árbevétel: 902,7 M Ft; rubelexport árbevétel: 68,8 M Ft; tiszta eredmény: 25,8 M Ft; teljes munkaidőben foglalkoztatott átlagos létszám: 3096 fő; évi átlagos összes kereset 109 980 Ft/fő; évi átlagos összes kereset az ágazat átlagához képest: 86,8%.
A vállalat rövid története: A Rimamurányi Vasmű Rt. 1868-ban alakult, a gömöri kohóban termelt faszenes nyersvasak finomítására épült kavaróművével, a meleghengermű finom-, közép- és durvasorával kezdte meg a termelést. Magyarországon itt épült meg az első Siemens-Martin regeneratív széngáztüzelésű acélgyártó kemence, majd a Thomas konverteres acélmű. A fejlesztés során létesült a meleghengerműben az a gyorssor, amelyben drótot és abroncsot (szalagacélt) hengereltek; ez vált a gyár fő profiljává. A gyár átépítése során az 1910-es években új technológiák jelentek meg: a galvanikus és a tűzi fémbevonás. 1933-ban kezdődött a hegesztőanyagokkal való foglalkozás, RIMAGIL márkanévvel hegesztőpálcát 1954-ig termelt és forgalmazott a vállalat. 1947. jan. 1-jén Salgótarjáni Acélárugyár néven államosították. 1973-ban a Mezőgép bátonyterenyei telepét is ide csatolták, azóta önálló gyáregységként működik. 1988-ban a termékek zömét belföldön értékesítették; az árbevétel közel egyötöde származott tőkés exportból, a szocialista kivitel nem érte el a 2%-ot sem. 1988-ban fejeződött be a hengermű-rekonstrukció első lépcsője.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi