Olajpiac

Full text search

Olajpiac
A kőolaj világpiacának működési mechanizmusában mélyreható változások zajlottak le az utóbbi időben. Az árak kialakításának rendszere módosult. A világpiaci ár a szabadpiaci ár, a tőzsdei ár és az OPEC irányár függvényeként alakult ki
Az OPEC által kitermelt olaj iránti keresletcsökkenése tartós gazdasági folyamatokon alapul 1973, ill. 1979 óta világszerte felgyorsultak a kőolaj-feltárási munkálatok, s kibővült az OPEC-en kívüli olajtermelő és -exportáló országok köre (Nyugat-Európa, Mexikó, Afrika, Alaszka, Távol-Kelet). Javult a tejlett ipari országok energiafelhasználásának hatékonysága, a gazdasági struktúrában előretörtek a kevésbé energiaigényes ágazatok, és felgyorsult a kőolajnak egyéb energiahordozókkal való helyettesítése.
1984–85-ben megnőtt a kőolaj szabadpiaci értékesítésének jelentősége, ám a tőzsdei ár lényegében fiktív hivatkozási alap maradt, mert az olajkereskedelemnek csak töredéke bonyolódik le a tőzsdei forgalomban, és ezért a tőzsdei árszínvonal általában csak közvetve hat a szabadpiaci ármozgásokra.
Az OPEC szerződéses árainak alapját a szervezet által megszabott mindenkori irányár képezi. A világon eladásra kerülő kőolaj mintegy 55–60%-a különböző szerződéses ügyletek keretében kerül forgalomba.
Az OPEC olyan heterogén szervezet, hogy szinte megoldhatatlan feladatot jelent számára a tagállamok sokféle érdekének egyeztetése. A kőolajexportőr országokon belül eddig is különféle csoportosulások jöttek létre – mint az OAPEC (az arab kőolajtermelők és -exportőrök szervezete), az Öböl-menti Országok Együttműködési Tanácsa-, és felmerült továbbiak alakítása, mint a Perzsa (Arab)-öböl országainak külön egyesülése, az ún. Gulf kartell.
Az OPEC mindmáig nem tudott megfelelő kapcsolatot, ill. stratégiát kialakítani az újra erősödő nemzetközi olajmonopóliumokkal – ezek a tőkés világ ismert és kitermelhető kőolajforrásainak 65%-át tartják kezükben –, sem pedig a többi kitermelő országgal és a felhasználókkal.
Az olajpiaci erőviszonyok jelentős átalakulásának oka, hogy az OPEC szerepe – nem utolsósorban az önmérséklet politikájának következtében – mind a kőolaj-kitermelésben, mind az exportban csökkent. Az OPEC termelése 1979 és 1985 között felére, évi 1522 millió tonnáról évi 792 millió tonnára zuhant. Az OPEC-en kívüli tőkés országok kitermelése 1973 és 1985 között 50%-kal nőtt, azóta viszont stagnál.
Az OPEC részesedése a világtermelésből 1974-ben még 55%-os volt, 1985-ben már csak 28,5%-os. Ennek megfelelően az OPEC kőolajának világ kereskedelmi részesedése az 1979-es 88%-ról 1985-re 62%-ra csökkent, ám ez továbbra is meghatározó.
A tényleges viszonyokra jellemző, hogy miközben az OPEC-en kívüli régiók kőolaját teljes kapacitással kitermelik, addig az OPEC-országok kitermelési kapacitásuknak csak felét (országonként 46–53%-át) használják ki. Az OPEC-en kívüli területeken a 80-as években új lelőhelyeket nem tártak fel, a kitermelés pedig hamarosan eléri a csúcspontját, ezért a termelés csökkenni fog. Így a Közel-Kelet visszaszerezheti vezető pozícióját a kőolaj-kitermelésben és az exportban egyaránt.
Az olajexportőrök szervezeten kívül eső területek lelőhelyei ugyanis kisebbek és kevésbé hozzáférhetők, míg a közel-keleti készletek rendkívül kedvező geológiai feltételekkel hozhatók felszínre, és a leghosszabb ideig kihasználhatók Kuvait készletei 192 évre, Irakéi 130 évre. Abu Dhabiéi 110 évre és Szaúd-Arábiáéi 93 évre elegendőek.
Az Egyesült Államok ismert készletei ehhez képest 9, Angliáéi 16, a Szovjetunióéi 14 évre biztosítják az ellátást.
A kitermelés- és az árcsökkenés miatt az OPEC-országok jelentős veszteségeket könyvelhettek el, bár országonként korántsem egyenlő mértékben. Ennek megfelelő változások következtek be a kőolajexportőr országok pénzügyi helyzetében is. Összesített fizetési mérlegüket 1984-ben 10,0, 1985-ben pedig 5,5 milliárd USD-s passzívummal zárták.
1986-ban a nagy áringadozások, 1987-ben viszont – különösen ehhez képest – a viszonylagos stabilitás jellemezte a kőolaj világpiacát. 1986 első felében az olajár csaknem harmadára süllyedt, majd erről a szintről útra a duplájára emelkedett az év második felében. Jóllehet az egész éves átlagár 1987-ben felülmúlta az előző évit, nem voltak látványos ingadozások. 1987-ben az OPEC előző év végén javasolt átlagára lénylegesen is az irányadó ár szerepét töltötte be, a szabadpiaci árak rövid kilengésekkel az árcentrum körül mozogtak.
1986 decemberében az OPEC-országok napi 15,8 millió hordóra csökkentették az 1987 első felére vonatkozó kitermelési kvótát, és 18 USD-s irányárat állapítottak meg. Az OPEC 1987. júniusi konferenciáján a piac erősödését mutató folyamatokra reagálva 5%-kal emelték a kitermelési kvótát, de meghagyták a 18 USD-s irányárat.
Az év utolsó harmadában azonban az OPEC-termelők különféle belső ellentéteik és eltérő piacpolitikájuk miatt nem tartották magukat a kvótákhoz, kínálatuk emiatt 10–15%-kal (napi 18,4–19,1 millió hordóra) nőtt. Mivel az OPEC-en kívüli termelők is növelték kínálatukat, novemberben és decemberben havonta átlagosan 5–7%-kal csökkentek az árak, ám ennek ellenére az OPEC decemberi konferenciája is kitartott a korábbi kvóták és a 18 USD-s irányár mellett A nyomott piaci helyzet viszont különböző árengedményekre kényszerítette az olajexportőröket.
1988 első negyedében az árak folyamatosan estek: egyes fajtáknál, pl. az angol Brent esetében a csökkenés 30%-os volt. Március közepétől viszont ismét az erősödés jeleit mutatta a kőolajpiac.
Rövid távon arra lehet számítani, hogy a termelő országoknak érdekében áll az olajárakat a 15–18 USD-s sávban tartani, s ez éves átlagban pár százalékos nominális árcsökkenést jelentene 1987-hez viszonyítva. A kitermelés növekedése főleg az OPEC-en kívüli fejlődő országokban (Észak-Jemen, Mexikó, Angola, Malaysia, Kolumbia) várható.
Noha 1988 első felében az OPEC árbizottságában több termelő is a kitermelési kvóták csökkentése mellett foglalt állást, azzal is tisztában vannak, hogy az árak stabilizálásához 5–10%-os termeléscsökkentés nem elegendő mivel ezt a kiesést a szervezeten kívüli tagországok termelésének növekedése pótolná s emiatt csak arra vezetne, hogy a kartell tagországai veszítenének piaci részesedésükből.
Az OPEC és az OPEC-en kívüli termelők kölcsönösen egymásra várnak a termelés csökkentésének elhatározásával, és egyik sem kívánja magát előbb rászánni a másiknál. A termelők között ugyanis a piaci részarányért folyik a harc.
Ha viszont az árak csökkenése az OPEC-országok számára veszélyes méreteket öltene, akkor mégis a kitermelés önkorlátozására kényszerülnek. Hogy erre mikor kerül sor, az a szervezeten belüli nézetek változásától, az iraki–iráni háború alakulásától és más tényezőktől is függ.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi