Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT)

Full text search

Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT)
1068 Budapest VI. Dózsa György út 84/b, Tel.: 532-900
A magyar szakszervezetek a bérből és fizetésből élő dolgozók tömegszervezetei. Működésük, szervezeti életük alapdokumentuma az alapszabály, amelyet a magyar szakszervezetek kongresszusa fogad el. Megváltoztatására, módosítására csak ez a testület jogosult.
Egy vállalaton, intézményen, hivatalon, szövetkezeten belül a dolgozók azonos szakmai szervezet tagjai.
A szakszervezetek legfelsőbb szerve a Magyar Szakszervezetek Kongresszusa, amelyet a Szakszervezetek Országos Tanácsa hív össze. Két kongresszus között a mozgalom felső szerve a Szakszervezetek Országos Tanácsa. E szervezet tagjai közül titkos szavazással választják meg az elnökséget, a titkárságot, a SZOT elnökét, alelnökeit, főtitkárát, titkárait.
A SZOT elnöke: Gáspár Sándor, főtitkára: Baranyai Tibor, alelnökök: Földvári Aladár, Gál László, Ligeti László, Palotai Károly, Dr. Prieszol Olga. A SZOT titkárai: Kósáné Dr. Kovács Magda, Dr. Nagy Sándor, Sólyom Ferenc, Szlovatsik Károly, Virizlay Gyula.
A Szakszervezetek Országos Tanácsának területileg illetékes középszervei a megyei, ill. budapesti tanácsok.
A magyar szakszervezeti tagság valójában az iparági-ágazati hovatartozás szerint szerveződik. Az ágazati szakszervezetek legfelsőbb fóruma a kongresszus. A két kongresszus között azi iparági-ágazati szakszervezetek felső szerve a központi vezetőség, amely a kongresszus, a SZOT és saját határozatai alapján irányítja a szakszervezet munkáját.
E szakszervezetek megyei, budapesti bizottsága a központi vezetőség általános hatáskörű helyi végrehajtó szervei. Az iparági-ágazati felépítéshez igazodva – középszervi hatáskörrel – tröszti, nagyvállalati, intézményi testületek működnek.
A szakszervezetek szervezeti alapegysége az alapszervezet. Létrehozható minden olyan munkahelyen, ahol a szakszervezeti tagok száma eléri a 25 főt.
Az alapszervezet önállóan gazdálkodik, költségvetéssel rendelkezik. Az alapszervezet legmagasabb irányító szerve a taggyűlés, amelyet évente 3 alkalommal, ill. szükség szerint kell összehívni. A taggyűlés irányító szerve a szakszervezeti bizottság.
A szakszervezetek politikai napilapja a Népszava, 290 000 példányban kerül az olvasókhoz. A Munka a szakszervezetek központi folyóirata.
A SZOZ üdülőiben egyszerre 24 000 beutalt pihenhet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi