Adómegállapítás, adófizetés

Full text search

Adómegállapítás, adófizetés
A csak főmunkaviszonyból származó jövedelmek (munkabér) után a munkáltató vonja le az adót, és át is utalja az adóhatóságnak. Az éves összjövedelem (adóalap) ismeretében vagy pótlólagos adófizetésre, vagy adóvisszatérítésre kerülhet sor. A több jövedelemforrással rendelkezők, a vállalkozók és a mezőgazdasági kistermelők az önadózás rendszerében adnak bevallást jövedelmükről.
Az adóhatóság az első évben méltányosságot gyakorol azokkal szemben, akik tévedésből vagy gondatlanságból rosszul készítik el bevallásukat. Ugyanakkor a visszaélést a törvény a korábbinál jóval szigorúbban bünteti. Az eltitkolt jövedelemmel arányosan 50-200%-os bírság szabható ki. Felmentést – különös méltánylást érdemlő esetben – az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke adhat.
Elévülés: az adóhatóság az adót kivetheti annak a naptári évnek az utolsó napjától számított egy év elteltéig, amelyben a jövedelem megszerzése a tudomására jutott. A jövedelem megszerzésétől számított 5 éven túl adó nem állapítható meg.
Az adó mérséklése: azon az alapon kérhető, hogy az adó megfizetése az adófizető állampolgár vagy az általa eltartott hozzátartozói megélhetést veszélyezteti. A kérelmet az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökéhez kell benyújtani, a lakóhely szerint illetékes tanács szociális osztályának véleményével együtt.
Bírói felülvizsgálat: az adómegállapító másodfokú határozatot bíróság előtt lehet megtámadni. A felülvizsgálat kétirányú: a jogalapot és az összegszerűséget érinti. Az összeghatár 5000 Ft.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi