MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényről néhány gondolatot hadd osszak meg az MSZP-frakció részéről önökkel! Az Európai Parlament és a Tanács 2014. február 26-án fogadta el a szerzői és szomszédos jogokra vonatkozó közös jogkezelésről és a zeneművek belső piacon történő online felhasználásának több területre kiterjedő hatályú engedélyezéséről szóló európai uniós irányelvet. Az irányelv magyar jogba történő átültetésének határideje 2016. április 10-e volt. Ezt az átültetést szolgálja a törvényjavaslat.
Mivel az irányelv miatt nagyobb terjedelmű szabályozásra van szükség, ezért döntött úgy az előterjesztő, hogy önálló törvény fogja szabályozni e jogterületet, a szerzői jogról szóló törvényben ma meglévő, tárgykörre vonatkozó szabályozás helyett. Ezzel a törvénnyel kapcsolatban a mi megítélésünk szerint néhány olyan kérdés felmerül, aminek talán a tisztázásához ez a mai vita lehetőséget szolgáltat.
Az első, hogy érdekes lenne tudni például azt, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala működési feltételeit is biztosító díjak és felügyeleti díjak miként alakulnak majd. Mibe kerül a közvetlen elektronikus kapcsolattartás, miként hat ez az új szabályozás a piaci szereplőkre? A második, hogy vajon miért nem tesz eleget éppen a jogalkotásért felelős miniszter annak a kötelezettségének, amit a 2010. évi társadalmi részvételről szóló törvény ró ki rá, ami arról szól, hogy ugyan válaszadási kötelezettsége nincs a társadalmi egyeztetés kapcsán a miniszternek, de a beérkezett vélemények mérlegelése után azokról, valamint az elutasított vélemények esetében az elutasítás indokairól úgynevezett tipizált összefoglalót kell készíteni, amit a honlapon a véleményezők listájával együtt közzé kell tenni. Ez egészen biztosan segítené a társadalmi vitában részt vevők tisztánlátását, hiszen 2016. május 4-én benyújtották az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot.
Aztán a harmadik, hogy nekünk semmiféle ismeretünk nincs arról, hogy a tervezetet a bíróság, az Adatvédelmi Hatóság látta-e, véleményezte-e. Márpedig ez egészen biztosan előremutató volna. A negyedik, hogy az előterjesztés arra sem ad magyarázatot, hogy ha a szabályozás alapjául szolgáló irányelvet 2016. április 10-ig kellett volna átültetni, akkor miért csak most kerül sor a törvényjavaslat benyújtására. És az ötödik kérdés, amit államtitkár úr figyelmébe szeretnék ajánlani, hogy ma az SZTNH honlapján 9 egyesületet lehet olvasni mint közös jogkezelő szervezetet, tehát ők szerepelnek nyilvántartásba vett szervezetként. A kérdés az, hogy közöttük van-e szakmai egyetértés a mostani szabályozást illetően. Hiszen ez is azért nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy értékelni lehessen ennek a törvénytervezetnek a hatékonyságát és eredményességét.
Éppen ezért jelen pillanatban az a frakcióálláspont, hogy ezek miatt a kérdések miatt és néhány egyéb észrevétel miatt, amiről Legény Zsolt képviselőtársam fog beszélni, a Magyar Szocialista Párt frakciója jelen formájában nem támogatja ezt a törvényt. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi