Megemlékezés Szabad Györgyről, az Országgyűlés volt elnökéről

Full text search

Megemlékezés Szabad Györgyről, az Országgyűlés volt elnökéről
Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés elnökeként nekem adatott meg az a szomorú kötelesség és kegyelem, hogy megemlékezzek az életének 91. esztendejében, 2015. július 3-án elhunyt Szabad Györgyről, az Országgyűlés egykori elnökéről.
Szabad György Széchenyi-díjas történész, akadémikus, az 1990-ben megalakult első szabadon választott Országgyűlés elnökének életútja a XX. század történelmének hű lenyomata. 1924. augusztus 4-én született a trianoni békediktátum által Romániához csatolt Aradon, nyolc évvel később családjával Budapestre költözött. A II. világháború alatt munkaszolgálatra hívták be, ahonnan megszökött, majd a nyilas uralom alatt bujkálni kényszerült. 1945 januárjában a Független Kisgazdapárt tagja lett, de egy év múlva, miután az 1945-ös választásokat megnyerő pártnak a szovjetek nyomására koalícióra kellett lépnie a kommunista párttal, majd a kommunista párt nyomására húsz képviselőjét ki kellett zárnia, 1946 tavaszán kilépett a pártból.
Diplomáját a Pázmány Péter Tudományegyetem történelem–levéltár szakán 1950-ben szerezte meg. Az 1956-os forradalom idején a bölcsészkari, illetve a történész forradalmi bizottság tagjává választották. 1954-től tanított az ELTE új- és legújabbkori magyar történeti tanszékén, innen vonult nyugdíjba 1994-ben mint a történettudományok doktora és a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.
Szabad György a Magyar Demokrata Fórum alapító tagjaként a rendszerváltozás meghatározó alakja volt. Részt vett a lakiteleki találkozón, az Ellenzéki Kerekasztal munkájában, és közreműködött a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalásokon. A XIX. századi magyar polgári átalakulás történetírója a XX. századi magyar rendszerváltozás aktív formálójává vált. Tevékenyen részt vett a demokratikus jogállami intézményrendszer kialakításában, hatalmas tudásával hozzájárult a többpárti demokráciába történő békés átmenet közjogi kérdéseinek tisztázásához.
1990. május 2-án Szabad György lett az első szabadon választott Országgyűlés alelnöke, akit ideiglenesen a házelnöki teendők ellátásával bíztak meg. Három hónappal később házelnökké választották. Képviselői felszólalásait bravúros retorikai fordulatai tették emlékezetessé, mindenkor történelmi háttérbe ágyazott érvelése a jelen folyamatainak megértését tette egyértelművé. Házelnökként a magyar parlamentarizmus történetének átfogó ismeretét kamatoztatta, segített képviselőtársainak eligazodni a törvényalkotás útvesztőiben. Az 1994-es választásokat követően az ellenzékbe szorult MDF parlamenti képviselőjeként foglalta el helyét ezekben a padsorokban, majd két évvel később az újonnan alakult Magyar Demokrata Néppárthoz csatlakozott. 2001-ben visszavonult az aktív politizálástól. 1990. augusztus 3-án, házelnökké választásakor ezt mondta: „Én demokratának tartom magam, okkal vagy ok nélkül, más kérdés. A parlamenti tisztségemet egyrészt arra szeretném felhasználni az önök többségének bizalmából, hogy jó eszköz legyek. Másrészt arra, hogy demokrataként önmagamnál és a mi demokrata nemzedékünknél egy jobbnak készítsem az utat. Köszönöm a lehetőséget.”
Szabad György, mint történésznemzedékek tanára, mint politikus és mint az egyik közjogi tisztség viselője egyaránt képes volt élni a lehetőséggel, hogy az általa is megélt történelmi mélypontokból, másokkal együttműködve felemelje a nemzetet, és megteremtse a jövő generációi számára a polgári demokratikus kereteket.
Kérem képviselőtársaimat, egyperces néma felállással adózzunk házelnök úr emlékének. (A teremben lévők felállnak. A szónoki emelvényen elhelyezett virág és fénykép emlékeztet Szabad Györgyre.) Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi