DR. KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. KOVÁCS LÁSZLÓ
DR. KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Részben Répássy képviselő úrnak válaszolva, valóban, a jóhiszemű eljárás egy polgári jogi alapelv, és ennek meg kell jelenni a törvényalkotásban is. Ebből adódóan magamnak is lesznek olyan módosító indítványaim a törvényjavaslattal kapcsolatban, amik ezt a célt fogják szolgálni.
Ezzel együtt azt el kell mondanom, hogy a tízezer forintos részvényekre való hivatkozás, az ötéves időtartamra való hivatkozás egy picikét túldimenzionáltnak tűnik a szememben egyszerűen azért, mert ugyan jogilag nem kizárt, de mégis életszerűtlen, hogy nyilvánosan működő részvénytársaságok vagy adott esetben tőzsdei részvénytársaságok fantomizálódásáról beszélhessünk, mert azt hiszem, hogy ezek azok, amelyek a legkevésbé erre alkalmasak a szó jogi értelmében.
Sokkal inkább olyan formájú gazdasági társaságokról van szó, ahol a vagyoni részesedések átruházása nem köznyilvános keretek között történik, mondjuk, kft.-knél vagy betéti társaságoknál, közkereseti társaságoknál. Ezzel együtt ugyan idehozható, idecitálható a büntető törvénykönyv megfelelő alkalmazása is. Ezzel együtt meggyőződésem, hogy megfelelő polgári jogi szankciókat is, illetve jogkövetkezményeket is a törvényalkotónak törvénybe kell foglalnia annak érdekében, hogy a megfelelő esetekben jó jogi eszközök álljanak annak rendelkezésére, hogy az ilyen polgári jogi jogkövetkezmények is alkalmazhatók legyenek. Mert a büntetőjog büntetésről szól, a polgári jog pedig polgári jogi jogkövetkezményekről szól, és ez a törvény erről szól és nem büntetőjogi alapelvek polgári részben való alkalmazásáról.
Ez erősít meg abban a véleményemben, hogy az elérni kívánt törvényalkotási cél alkotmányos, és megfelelő eszközökkel állnak ennek rendelkezésére.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi