VARGA ZOLTÁN (MDF)

Full text search

VARGA ZOLTÁN (MDF)
VARGA ZOLTÁN (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Többször hozzákészültem ehhez a hozzászóláshoz, és szokatlan módon más képviselőtársaim módosító indítványáról szeretnék szólni. A dolog szokatlan, de nem ismeretlen a Ház történetében. (Folytonos zaj.)
Ennek oka mindenekelőtt az, hogy választókörzetemben megkerestek olyan tragikus sorsú emberek, akiknek sorsát csak Antigonééhoz lehet hasonlítani, annak a görög sorstragédiának a hősnőjééhez, aki testvérének eltemetését Kreon, a zsarnok akadályoztatása ellenére is véghez vitte.
A törvényjavaslat 2. §-ának (2) bekezdése foglalkozik azzal, hogy kik jogosultak kárpótlásra az életüktől jogtalanul megfosztottak örökösei közül. Sokáig bizonytalanság volt tapasztalható azt illetően, hogy a testvér jogosult-e arra, hogy kárpótlást kapjon. Nagyon sok olyan véleménnyel találkoztam, mely azt hangsúlyozta, hogy ebben az esetben ez elsősorban pénzügyi kérdés. A testvér mint oldalági örökös nem jogosult erre, hiszen – hangzottak el érvek ezzel kapcsolatban – nem szenvedett meg az elpusztított testvér helyett.
Nagyon röviden szeretném elmondani, hogy miért hamis ez a felfogás. Nevezetesen éppen azért, mert választókörzetemben felkeresett egy falusi tanító, aki tisztességben őszült meg, és 1950 augusztusának utolsó hetében a 21. életévét be nem töltött testvéröccsét, aki egy helyi politikai incidensbe keveredett, 48 órán belül végezték ki. Ezt a fiatalembert Susán Gábornak hívták, s egy Nógrád megyei kisközségből hurcolták el. A családfőt börtönbe vitték, s a súlyosan beteg édesanya és a testvérbáty volt hivatva arra, hogy túléljék ezt a tragédiát. Ez a túlélés azonban nem ment könnyen. A testvérbáty, aki túlélte öccse tragédiáját, sokáig félig-meddig illegalitásba kényszerült, nem gyakorolhatta hivatását, hanem – úgymond – vidéki fotográfusként, a tulajdonos neve alatt volt kénytelen gyakorolni a fotográfus hivatást tanítói oklevele helyett.
Ez az ember ma, élete alkonyán egyetlen dologra vár, hogy a néhány éve megtalált sírhoz elkészíthesse a kegyelet emlékművét. Elkészíthesse a síremléket, amelyre nem volt módja sem a szülőknek, sem másnak, hiszen ez a fiatalember húszéves elmúltán el kellett, hogy köszönjön az élettől. Ezért mondtam azt, hogy Antigoné-sorsú emberek élnek közöttünk. Ezért merem javasolni a tisztelt Ház figyelmébe, hogy Zimányi Tibor képviselőtársamnak a 3519-es számon beterjesztett javaslatában foglaltakat szíveskedjenek áttanulmányozni. És ezért merem mondani, hogy a jelentés 15. pontjában található, dr. Zétényi Zsolt és dr. Varga János képviselőtársaim által javasolt megoldást támogassa a tisztelt Ház. Ezek az emberek arra várnak, hogy a senki által el nem temethetett, és a sírt meg nem jelölhetett testvérként végre teljesítsék azt a kötelezettséget, amit Antigoné Kreonnal szemben úgy fogalmazott meg: "Hatalmas a te törvényed Kreon, de vannak nagyobb törvények is, az Istenek törvényei."
Azt kérem tehát a tisztelt Háztól, hogy támogassa Zétényi Zsolt és Varga János képviselőtársaim javaslatát, mert nem anyagi elégtételről van szó, hanem arról a bizonyos Antigoné-törvényről, mely mindannyiunkra nézve kötelező.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi