Hornyánszky Gyula: BUCKHARDT JAKAB

Full text search

Hornyánszky Gyula: BUCKHARDT JAKAB
(Szül. 1818-ban)
Burckhardt még mindig: a reneszánsz kultúrtörténésze. E megállapításon posztumusz művei nem változtattak semmit, sem történetbölcsészeti elmélkedései (Weltgeschichtliche Bertrachtungen – W, 1905), sem a görög művelődésnek szánt kötetek (Griechische Kulturgeschichte – G, I-IV, 1898–1902). Előbbiek nem tették meg lajstromzott filozofussá (legalább Eisler Philosophen-Lexiconában nevét hiába keresem), a görög életről adott nagy összegezés meg éppenséggel a filológusok és történészek legkeményebb megítélését, elitélését provokálta (Wilamowitz, Ed. Meyer, enyhébben: Beloch). Tehát a Burckhardt-névvel kapcsolatban továbbra is azok a színes képek maradtak friss emlékben, melyeket a megújhodott Olaszországból, a középkori megkötöttségből szabadult újkori szellemről festett: a művészi alkotássá formált államról, a fényes udvartartásokról, az ünnepi menetekről, a condottieréről, a természet újból felébredt szeretetéről, egy lázas élet tudós törekvéseiről. Nem szertehulló képek ezek, a művészi erő egységet teremtett közöttük: a nagyranőtt személyiség gondolata, az individualizmusé, mintha egyetlen fehér fénysugárból bomlanék itt szét a történeti szemlélet szivárványszíneibe.
De amennyivel kevésbé részesültek Buckhardt később, halála után előadási füzeteiből és a hallgatók jegyzeteiből kiadott művei figyelemben (kiadójuk J. Oeri), a személy jelentőségét tekintve, annál nagyobb érdeklődéssel kell feléjük fordulnunk. Az ismeretes Buckhardt ne állja útját az ismeretlen megismerésének. Eleve feltételezhetjük – mint ezt jóakaró bírálói meg is állapították (különösen tanítványa C. Neumann*) – hogy a reneszánsz történetírójának szükségkép akkor is van mondanivalója midőn tudományának végső elveiről elmélkedik, vagy amidőn a nagystílű dilettantizmus merész fesztelenségével a görög szellemet akarja összes megnyilatkozásaiban megérteni. Jogos kíváncsisággal kérdezhetjük, hogy nem a szaktudomány szűkkeblűsége tagadja-e meg Burckhardt posztumusz könyveitől azon elismerést, amely szavait a történetkutatás bármely területén megillethetné? Mindez okból születésének száz éves emlékére nem a reneszánsz magyarázójáról, hanem a történetbölcsészről és a görög kultúrhistorikusról fogunk beszélni. Bármilyen kifogásokat emeljünk is elmélete, nézetei ellen, Buckhardt nemes alakja a biztosíték, hogy mindazt a megemlékezés tiszteletével szabad csak megtennünk.
Neumann a következő helyeken foglalkozott Burckhardttal: Deutsche Revue, 94., 1918, J. B., ein Essay u. o. 133., 19O7: J. B.'s politisches Vermächtnis Histor. Zeitschrift, N. F. 49: Griechische Kulturgeschichte in der Auffassung J. B's és u. o. N. F. 55.

 

I

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi