2.

Full text search

2.
Nem mondom, hogy Wekerle Sándor nem egyik legkülömb ember, kit a mi politikai életünk megteremtett.
Azt sem mondom, hogy ne nyalhatná meg mind a húsz ujját a kerület, mely Wekerle Sándorral képviseltetheti magát az országgyűlésen.
De: a Belváros nem menten a Khuen-Héderváry halála után gondolt rá, hogy elárvult mandátumát felajánlja a miniszterelnöknek.
És, bár kézenfekvő, sőt hazai hagyomány szerint kötelező volt a gondolat, hogy a tisztességgel, amit adományozhat, a miniszterelnök után szaladjon: nem ezt tette, hanem bizalmával Bárczy Istvánt kereste fel, kit egészen bizonyosan meg is választott volna, ha Bárczy meg nem gondolja a dolgot, s bár elébb vállalta a jelölést, másnap vissza nem lép.
Nyílt titok, minden újság megírta, hogy a kormánytól nem távol álló részről kérték meg Bárczyt, hogy lépjen vissza s csináljon így helyet a miniszterelnöknek.
Való tehát ezzel, hogy, bár Wekerle Sándornak igazán nem nehéz Magyarországon mandátumhoz jutnia, s bár nagy nyeresége lett volna a politikának, ha Bárczy István is beleáll aktivitásába, s bár olyan példa lett volna, melynek még az a kormány is örülhetne, amely különben kárát látja, hogy akadt végre – és pedig polgári és gouvernementális került – mely nem szalad hoppra a mindenkori miniszterelnök után, hanem inkább a maga kebeléből való embert akar felküldeni az országgyűlésre: mindazonáltal, sőt éppen ezért a kormány ezt nem tudta elviselni, s úgy érezte, közjogi eltolódás megengedésében válnék bűnössé, ha megengedné törni a hazai hagyományt, hogy a képviselőt az isten adja s a választó tudomásul veszi.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi