A MAI ÜLÉS [júl. 12.]

Full text search

A MAI ÜLÉS
[júl. 12.]
Minden poézis elfogy. Az arany varázslatos csengése is közönségessé válik, amint mindenkinek a mellénye zsebében fog csörögni, nemcsak az Akadémia babérkoszorús pályanyerteseiében. Pedig kis idő múlva már nemcsak Szász Károlyt és Vargha Gyulát fizetik arannyal, hanem a csizmadiákat meg a szabókat is. Apolló hasztalan zokog a magyar Helikon berkeiben ezen a profanizáláson.
Az »arany ember« ma terjesztette a Ház elé a valutajavaslatokat, melyek a nagy határköveket jelentik pénzügyi és gazdasági viszonyainkban, s melyeket örömmel üdvözöl minden párt. De mielőtt a javaslatokra került volna a sor, a Ház Wekerlével megkóstoltatta egy kicsit a leszavaztatás gyönyöreit.
No, de ezt is merő szeretetből tette. Bizonyosan eszébe jutott a Ganz-gyár dísz utazókocsija, melyet Wekerle ebben a szellemes formában utasított vissza:
Köszönöm… nem akarom, hogy hozzászokjam ehhez a nagy kényelemhez és nehezemre essék majd lemondani róla.
A Ház sem akarta, hogy a miniszter hozzászokjék ahhoz a nagy kényelemhez, mellyel valutajavaslatait fogadják és valamely adóemelésnél nehezére essék lemondani róla.
A kérdés, melyben a pénzügyminiszter megbotlott, egészen intim természetű háziügy volt: a ház tisztviselőinek szolgálati szabályzata. Apponyi indítványára levették a napirendről; a Kossuth-album aláírása céljából sok ellenzéki képviselő időzik a fővárosban s így többségben voltak a szavazásnál. Aztán meg kormánypártiak is szavaztak velük. Az elnök ugyan meg akarta menteni a javaslatot, mely inkább az ő ügye, mint a kormányé, de nem ment. A Ház makacskodott. Minek tart üléseket ilyen melegben?… Érezze ő is az izzadó oroszlán haragját.
A kis csetepaté után rákerült a sor a valutára, arra a dologra, melyhez sokan fognak beszélni, de amelyet a pénzügyminiszteren és államtitkárján kívül csak öt-hat ember ért igazán a Házban: Hieronymi, Hegedüs, Tisza István, Horánszky.
Ezzel be is zárul a sor. Azazhogy még Molnár Józsiás is érti, de nem a Wekerle lim-lom javaslatait, hanem az ő saját külön önálló valutaterveit, melyekkel nemrég a Házban megkezdte az üdvös versenyt a pénzügyminiszterrel.
Hegedüs Sándor átvette az előadói széket és a Ház elé tárta a javaslatokat. (Valószínüleg ugyanakkor mormolta le a maga előterjesztését a bécsi előadó is.) A padok nem voltak nagyon sűrűn belepve, az érdeklődés inkább a karzaton égett nagyobb lánggal, ahol sok, erősen fináncszagú úriember nyelte a szavakat. Ott csillogott az írói karzaton Enyedi Lukács, mint tanácsos szemüvege is, aki a tárgyalásokhoz a szélsőbali olajcseppeket szolgáltatta. (Neki sok része van a szerződések közjogi előnyeinek kivívásában.)
Az ülés derekán felállt Wekerle pénzügyminiszter és egy hosszú beszédben, melyet valósággal templomi csöndben hallgatott a Ház, kibontotta a nagy reform egész szövevényét. Tisztán, világosan beszélt, mely lebilincselt és beszéde nagyszabású voltával ráhintette a napra az ünnepélyes színezetet.
És amíg beszélt, amíg festegette a jövő pénzügyi helyzetet és öntötte az arany garmadákat a Ház elé, a sok arany elkezdett görögni, csörögni, az aranyak után megmozdultak a fantázia szárnyai… Épültek, emelkedtek magas gyárak, s azokban nem idegenek voltak, hanem magyarok, jöttek-mentek büszke gályák, hasítva a tenger hullámait és hordva a nemzeti munka termékeit. Egyszóval egy új kor hasadását láttuk.
Mikor a miniszter befejezte beszédét, általános ováció volt a felelet a Ház minden oldaláról. A pénzügyminiszter nagy népszerűsége hangzott ebben. De hiszen, jó lesz elhozni neki azt a díszkocsit, nehogy könnyű legyen neki a lemondás!
Szólt Gaál Jenő és végül Szapáry László gróf, a főudvarmester fia, aki egy csinos, sikerült szűzbeszédben kijelentette, hogy bizalommal viseltetik a bácsi kormányának politikája iránt.
Ez a kijelentés persze nagy meglepetést keltett. Molnár Józsiás, Wekerle versenytársa is oly megtörten emelte e kijelentés után szemeit a fiatal grófra, mintha ezt mondaná:
Vége… Még csak abban bíztam, hogy ön nem viseltetik bizalommal a kormány iránt… Ez az egy reményem is odavan!
A gróf igen rokonszenves külsejű ifjú s csengő hangon beszél. Hogy szereti a munkát a nehéz végénél megkezdeni, azt azzal bizonyította be, hogy a legnehezebb kérdésnél tartotta meg a szűzbeszédét.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi