AZ ELTŰNŐ NAGYURAK

Full text search

AZ ELTŰNŐ NAGYURAK
Mailáthtal halt meg az utolsó oligarcha, akinek ereiben még középkori vér lüktetett; Sennyei Pál is kevély, merev ember volt, de a vele való érintkezés nem volt kellemetlen, sőt ellenkezőleg, mindig finom és nyájas tudott lenni a kisebb rangúakkal szemben. A feudális nagyurak típusából már alig maradt valaki. Nem is lehetséges az többé. Akiben valami maradvány volna még ezután a hatalmi érzet e kinövéseiből, az már csak »különcség« számba fog menni.
Ha most a közvélemény a Sennyei koporsójánál (melyet nagyobb tábor követett, mint annak idején a kibontott zászlóit), kegyetlen szokása szerint, az utód neve után kezdene kutatni, nem talál már a nagyurak közt Mailáth és Sennyei utódjául hasonló zsánerű embert: emlegeti Szlávyt, Tisza Lajos grófot, Szapáry Gyula grófot; akikben már semmi sincs a középkorból. Mindnyájan az újkor nagyurai.
Hogy ez oligarchák kivesztek, talán nem is valami örvendetes, mert a túlcsigázott önbecsülés nagy hibáival nagy erények is párosultak. E nemes arisztokraták végre is sok tekintetben eszményi alapon álltak. Nem szálltak le, az igaz, soha a néphez, de a pénzes zsacskóhoz sem; s nyakuk nem hajlott néha se lefelé, sem fölfelé.
Forgách Pál (ki még egypár évtized előtt élt), midőn József nádor tudtára adta látogatását, elutazott arra az időre szécsényi kastélyából: »Sohasem akarok – úgymond – nagyobb urat látni magamnál.« S ezért nem ment sohasem Bécsbe, sem Budára.
Ugyanezen Forgách Pál volt, aki midőn a ts. karok és rendek elhatározták, hogy a megye székhelyét átteszik Szügyből Szécsénybe, rájok üzent: »Azt én meg nem engedem, mert én nem tűrök itt a városomban állandó rendetlenséget.« Nem is jött aztán oda a megye.
Gőgje nem ismert határt. Kurtán bánt a megyei urakkal. A viceispán, ha odajött, az asztalánál ebédelt, de már a szolgabíró csak a tiszttartójához volt hivatalos, az esküdt úr pedig az ispánnál ebédelt.
Gróf Brunszvik teljesen hasonlított Forgách Pálhoz. Ő elnökölt a megyei közgyűlésen mint főispán, mikor egy Frater nevű táblabíró, aki Angliára hivatkozván, ottani útjáról referált, amint éneklő, kenetes hangján éppen e szavakat szavalná: »és láttam ő királyi felségét fejedelmi dísz-ornátusban«, a főispánt bántá az alázatos hang, bosszankodva ütött kezével a kardjára és közbeszólt: »Volt-e pipa a szájában?« mire a karok és rendek roppant hahotában törtek ki, s egyszerre vége volt az angol királyi nimbusznak.
Ezer meg ezer anekdota maradt fel e dölyfös urakról. Megannyi sírkő, nevető fejfa.
Az öreg báró Balassára még e sorok írója is emlékszik. Úgy élt kékkői várában, mint egy király vagy még kényelmesebben, kilenc mozsárágyút sütöttek el, ha ebédelni leült. Mindenféle mesterembert tartott otthon, s azok csak neki dolgozhattak. Egész nap ezeket nézegette; reggel bekukkantott a csizmadiájához, és ott szítt el egy pipa dohányt, azután elment a szíjgyártóhoz, az korbácsokat font neki, a kerékgyártó a hintókat csinálta, a szűcs ködmönöket varrt, a kőművese vagy épített, vagy bontott, de az valamennyi a holta napjáig volt megfogadva. Ha valahová ment, száztagú banderium lovagolt előtte – az igaz, hogy nagyon messze nemigen mehetett, mert ez a nagyúr csak tótul tudott beszélni. Ezzel a nyelvvel pedig teljes képtelenség az udvar felé vonzódni.
Jó, hogy az efféle nagyurak eltűntek, de még kellemesebb jelenség, hogy a pazar nagyuraknak is kezd a magjok kiveszni. Szinte a háta borsózik az embernek, ha vidám borozgatás közben társaságban előhozakodnak amaz oktalan szörnyű pazarlásokkal, mik a »virtus« név alatt voltak dicsőítve az alig elmúlt publikum előtt.
Komáromy György (ki a forradalom alatt oly nagy szerepet játszott) rengeteg vagyonnak volt az ura, s igazi vetélkedést fejtett ki a pazarlásban Csernovics Péterrel, aki még ma is él.
Egyszer Pozsonyba utazott Komáromy a dietára, kényelmes párizsi hintóban, mely úgy volt elkészítve, hogy fekve pipázgathatott benne. A lábait azonban egyre feszélyezte egy doboz, melyben az ékszereket vitte, a menteláncot, a csatokat, amik a díszruhához kellenek. Bosszankodott ezen Komáromy Gyuri, s kérdé a kocsistól, ha nem férne-e el a tok egyebütt? »Nem, mert minden hely tele van bőröndökkel.« Erre aztán egész flegmával kilökte az ékszertokot lábaival az útra. Éppen a Hortobágyon volt. Egy juhászgyerek megtalálta a tizenötezer forintos ékszereket, megint visszakerültek hát egy idő múlva Komáromyhoz, aki ez egyszer ilyen olcsón beszéltetett magáról, s megsebezte a Csernovics hiúságát.
Még most is borzongva beszélik szemtanúk a két dúsgazdag pazarló aradi »mérkőzését«. Egész éjjel kártyáztak a vendéglőben kettesben. Reggel felé midőn már felkeltek, azt indítványozza Komáromy, egy csomó aranyat húzva ki a zsebéből: »No, emeljük még ezt el, Péter.« – »Minek? – mond Csernovics álmosan –, azért már nem fogok kártyák a kezembe ilyenkor, hanem ha tetszik: Szalárd vagy Mácsa!«
– »Nem bánom« – szólt Komáromy. A négy kártyát kiosztották, egy tekintetet vetettek rá: »Vesztettem« – mondá Komáromy.
A két uradalom egy másodperc alatt egy kézre jutott.
Még csak az »imént« történtek az ilyenek. S mégis hóbortos mese számba esnek már. Jele, hogy ezek a pazarló nagyurak soha többé vissza nem térnek. Eltűntek együtt az uradalmaikkal.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi