191. sz., augusztus 18. A KIRÁLY SZÜLETÉSNAPJA

Full text search

191. sz., augusztus 18.
A KIRÁLY SZÜLETÉSNAPJA
Holnap lesz ötven éve, hogy a jelenlegi magyar király született. A jelenlegi magyar király, akit egész Európa a legjobbnak, a legszeretettebbnek tart a fejedelmek közt.
Mikor az egész kontinensről királyellenes merényletek híre jön, akkor itt az egész ország, mint egy szál ember örvendezve készül, hogy megünnepelje az örvendetes tényt, hogy a király friss egészségben élte meg a félszázadot.
S ez nem hivatalos öröm, melyet mondva csinálnak felsőbbségi ukázokra, önként jön, hogy a szívhez szólhasson, minden ember hálateljes szívvel gondol arra az emberre, aki mindnyájunk fölött álló, s aki mégis egész ember tud maradni.
Más államokban is megünneplik a királyt: de ott csak a királyt, azt a fogalmat, a monarchikus állameszmét, a koronás államfőt, – az osztrák–magyar birodalom mennyivel boldogabb, ő egyenesen Ferenc Józsefet ünnepelheti.
De senki sem ünnepelhet hálásabb szívvel e napon, mint éppen Szeged városa, mert Szegedet, ha nagy lesz és gazdag lesz, ő alapította, ő teremtette újólag. Elsősorban neki lehet köszönni mindent. Az ő nyomában indult meg a részvét, az ő könnye volt a jótékonyság harmata, melyből az virágot hajtott. Kormány, országgyűlés szíve szavaitól lágyult meg.
S az a szem, melyből e könny csordult, még folyton ébren van s ma is idevigyáz, örömünket, bajunkat megfigyeli. Ferenc József nemcsak király itt, hanem még ennél is több: ő a legnagyobb jóltevőnk.
De őszintén is ünnepel mindenki. Zászlók lobognak a házakon, az alacsony viskók is világítanak s az a ragyogás nemcsak a gyertyák fénye – hanem mintha az emberi arcokról lenne kölcsönözve.
Transzparentek, ünnepi díszletek hirdetik a király iránti szeretetet.
De hisz ez így van más országokban is és nem ér semmit.
Hanem ha a szívekben tudna olvasni valaki, aközt lenne nagy különbség másutt és itt.
A szívekben van ma hasonlíthatlan ünnep Szegeden, innen száll föl a hazafias fohász, melyet az »Egy ismeretlen« találóan fejezett ki könyvében: »Áldja meg az isten magyarok királyát jártában, keltében, birodalma szélét Nagy Lajos ékezze, fegyvereit ülje a Mátyás hollója.«

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi