166. sz., július 20. AZ UZSORA

Full text search

166. sz., július 20.
AZ UZSORA
Számtalanszor írtunk már arról, hogy a társadalom nagyon beteg, s pedig majd minden tagja beteg, mindenütt támadnak rajta veszedelmes kelések, melyek a rothadás anyagát rejtik magukban.
De a kelések között egy aligha van veszedelmesebb, mint az uzsora.
Napról napra több eset merül föl, mely e gyalázatos nyavalya szimptómáiról szól.
Ma már mindenki meg akar gazdagodni. De ez nem volna baj, mert a gazdagodást az egészségtelen társadalmi állapotok a tekintély után való törekvéssel ugyan azonosítják, ami, fájdalom, sok tekintetben igaz, hanem az baj, hogy a meggazdagodás eszközeit ma már alig van aki megválogatja, s tekintélyes, tisztességes állású emberek sem átallnak az uzsorások piszkos üzelmeibe keveredve, ezúton gyarapítani vagyonukat.
A mai nap is két esetet vet föl: a bécsi uzsorapört és a bécsi fegyelmi tárgyalást Domján Pál törvényszéki bíró fölött, ki harminc percentre dolgozik.
De hány van olyan minden napra, ami nem kerül a nyilvánosság elé, amiből nem lesz sem pör, sem fegyelmi tárgyalás, hanem titokban burjánzik e bűn, mételyezi a társadalmat, családok és egyének romlását idézi elő.
Nézzük az adót fizetni nem képes nép vergődését az egzekúció könyörtelen keze alatt. Ezeket is az uzsora pusztítja. Nézzük a naponkinti öngyilkossági eseteket. Ezek is többnyire az uzsora dolgai.
A régi közmondás helyett, mit a bajok okainak kutatásakor oly sokszor hangoztattak már: hogy »keresd az asszonyt«!, ez új mondás is találó lehetne immár: hogy »keresd az uzsorásokat!«.
E bécsi példa rettenetes. Selinger Izidor, s példás gazember sokra vitte. A bécsi bűnpör oly elrémítő, oly megdöbbentő részleteket tár föl abból, hogy a társadalom ág-bogai mennyire össze vannak szőve a gomba módra termő uzsorás gazemberek vérszopó machinációival.
De említsünk néhány példát, mint például Berghammer Frigyes hadnagyot, ki mint a tárgyalásból kitűnik, ezer forintot fizetett kamatban 40 forint után. Komoruiczki hadnagy 120 forint kölcsön után 920 forintot, s még eddig háromezer forintra rúg ezen adóssága. Többen már öngyilkosok lettek, mások ismét hivatalukat vesztették, nem bírván többé kimászni e hálóból, mely rosszabb a labirintusnál, mert ebből igazán csak nagy ritka ember juthat ki.
Vonjuk le ebből a tanulságot magunkra, mert Magyarországon is szerte grasszál az uzsora, még tán jobban, mint egyebütt. Naponkint szedi és teszi tönkre áldozatait a legalsóbb rétegektől kezdve a legfelsőbbekig. De legtöbbet szenved a középosztály, s ezek között nemcsak a kishivatalnokok, akiknek a társadalom aránylag legkevesebbet ád, s tőlük mégis legtöbbet követel, s akik éppen azért legjobban ki vannak téve az uzsora körmeinek, de maga a kisbirtokosság is, lába alatt a legbiztosabb jelzálogul szolgáló földdel földhitel-rendszerünk hiányossága mellett, mert az a kisbirtokosnak hitelt nem közvetít, az uzsora karjai közé kénytelen menekülni; és néhány év múlva elvesz az atyai birtok, de el van az veszve rögtön, mihelyt a kiskörmét nyújtja e szabadalmazott piócáknak, s nem ura többé a földnek az adós, hanem csak művelője, mert az uzsora olyan, mint az aranka-fű, egy mag belőle, s lassankint beborítja az egész területet.
S a kormány ezt mind olyan jól látja, mint mi, de orvosolni a dolgot eszébe sem jut. Megyék, városok, sőt maga a törvényhozás is minden alkalommal visszhangoztatták az ország bajait, siket fülekre találtak.
Vajha a nemzet eszében tartaná ezt, s midőn nemsokára megindulnak szerte az országban a korteskedések, a Tiszát dicsőítő zsolozsmák; vajha midőn a nép voksait kérik majd e rossz sáfárok – ők is siket fülekre találnának!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi