88. sz., április 23. II.

Full text search

88. sz., április 23.
II.
Csak nemrég arcába vágta a népnek helyi laptársunk, hogy ne ítéljen Lukács fölött, mert már ítélt fölötte, mikor bizalmat szavazott neki 1876-ban. Ez a bizalmi szavazat hozta neki vissza Lukács Györgyöt; hát már most tessék nyugodtan viselni az ítéletet.
Aminthogy van is benne valami kis igazság.
Azonfölül le lehet vonni belőle azt a tanulságot is, hogy a közvélemény gondolja meg amikor nyilatkozik, hogy miért nyilatkozik: királyok szava kötelező, népek szava se legyen kevesebb.
De ha úgy bánik a közvélemény a saját szavával, hogy maga sem becsüli sokra, hogyan kívánja, hogy az mégis becsültessék?
Mire való volt a legközelebbi közgyűlésen Tisza Kálmánnak bizalmat szavazni?
Azt mondják a féltudósok, hogy a népeknek éppúgy, mint a diplomatáknak nem árt a ravaszság néha-néha, s az ilyen bizalmi szavazás jó hatást tesz majd a miniszterre; amiben főleg az a jó, hogy a városnak éppen nem kerül semmibe; a közgyűlés megszavazza, a jegyző megkomponálja, s a főispán elküldi.
Hát hiszen az igaz, hogy nem kerül semmibe, csak éppen a közvélemény méltóságába, ami pedig annak a közvéleménynek mindene.
A másik kérdés, ha vajon használ-e valamit? Hát bizony nem használ semmit, mert jegyezzék meg azt a népek, kik a miniszterektől tanulnak rafinériát, hogy a rafinéria olyan, mint a ragadós betegség, aki megkapja valakitől, bár egészen megkapja, mégsem visz el belőle semmit, mert azért annak a valakinek is megmarad egészen.
Ha a nép ravasszá lesz, azért a miniszter nem válik ám még naivvá. Tisza Kálmán meg van akkora okos ember, hogy megösmerje a Bakay Nándor és a Kállay Ödön kerülete bizalmi szavazatának igazi értékét. S vagy eldobja ezt a bizalmi szavazatot, mely hidegen hagyta, mely nem igazi arany, vagy fölhasználja, mint ahogy a talmi ékszert szokták valakinek az elbolondítására.
S jaj akkor nekünk, ha erre használja föl. (Pedig csak erre alkalmas.)
Tagadhatatlan, hogy Tisza egy idő óta úgy tesz Szegeddel szemben, mint aki hirtelen valami jóra határozta magát, gyors eljárása a vár megszerzése körül, a boldogtalan töltésezési munkálatok forszírozása, a törvényszék visszajövetelének sürgetése, s két utolsó beszéde az alsóházban és a Múzeumban, mind azt látszanak mutatni, hogy végre megeredt benne is a jóság forrása, melynek a nyílását hiába kutatgatta eddig a sajtó és a közérzület.
És a Tisza kegye valóban örvendetes városunkra, mert akinek semmije sincs, az hajítsa el a politikáját is; azzal bizony már nemigen lesz szegényebb. A fenyegető gesztikuláció nem illik az adomány után kinyújtott kézhez. Érdekünk, hogy Tisza minél többet tegyen értünk. S mert ez az érdek, ellenzéki érzelmeink előtérbe hozása ildomtalanság lenne, de azoknak a megtagadása hitványság.
Ezt nem kívánhatja Tisza Kálmán. Minek volt hát neki az a bizalom-szavazat?
De ha még lehetne is egyébként indokoltsága, milyen ügyetlenség az igyekező katonának előre kiadni az obsitot az érdemrenddel együtt, hogy ne vágyakozzék már több semmi után, s hogy ne legyen semmi, ami ösztökélje, ami lankadó erejét növessze…
Száz szónak is egy a vége: tapintatlanság volt Szegedtől ilyen módon kellemeztetni magát Tisza előtt; kárát vallhatja még, mert nehezen lesz abból a lányból menyasszony, ki még az esküvő előtt odahajlik a legény ölébe…
Ezek azon vargabetűk, melyeket a szegedi közvélemény tett, s melyek máris csorbát ejtettek jó hírnevén: ott, ahol és amint a Reizner-ügyet fölvetette, a gyanúsítás szennyes ruháját ölté föl, itt pedig a hízelkedés udvaronc mezébe hagyta magát bújtatni.
Hogy ennek demoralizáló hatása lesz, annyi bizonyos, az első esetnek a társadalmi, a másiknak a város politikai életére.
Íme a közhangulat nyilatkozásának kinövései: játéka a népszeszélynek, árnyéka a népfönségnek, foltok, mocsárba vesző sugarak…
E nézetek folytán joggal kérdezi az olvasó, hogy miért segített hát a »Szegedi Napló« is a közvéleménynek e nem dicséretes munkájában?
Mielőtt áttérnék a Reizner-ügy bővebb jellemzésére, a legközelebbi cikkben, talán holnap, erre felelek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi