117. sz., május 28. SZEGED, MÁJUS 27-ÉN

Full text search

117. sz., május 28.
SZEGED, MÁJUS 27-ÉN
Az országgyűlés jövő hó 8-án elnapoltatik, s csak őszkor ül ismét össze.
A kormány meg lehet elégedve a sessió lefolyásával. Elzajlott fölötte a budget-vita, s megszavazták a Kassaoderbergi vasút két millióját. Keresztülhajtotta az erdőtörvény javaslatot és meg lesz szavazva a kihágásokról szóló törvénykönyv.
Szeged pusztulása háttérbe szorította a politikai ellentéteket, és minden érdeklődése a törvényhozásnak összpontosult a pártkérdést nem képező Szeged rekonstrukcióját elősegíteni hivatott törvényjavaslatok megalkotásában.
A szerencse kedvez Tisza Kálmánnak.
Ő, ki ráerőszakolta a nemzetre a kárhozatos 1878-i kiegyezést, ki belevitte a boszniai kaland tömkelegébe, melyből többé nem található kivezető út, kit a nemzet ezen tetteiért meggyűlölt és kit Debrecen megbuktatott, ma mi tagadás hatalmának tetőpontján áll.
Szerencséje annyira kedvez, hogy a helyzet kényszerűsége kezére játszotta az egész ház bizalmát Szeged újjáteremtésének ügyében. Egyesült ellenzék és szélsőbal nagylelkűen lemondtak a politikai harcról, s alkalmat nyújtanak Tisza Kálmánnak összekötni nevét, családjának dicsőségét ama történelmi nevezetességű alkotással, melynek neve a jövő Szeged.
A világ részvéte kísérte Szeged pusztulását, a világ bőkezűsége ellátja segélyfillérekkel a nyomorban sínlődőket. De a világ figyelme mellett megy végbe fölépülése is.
Tiszát elítélte a nemzet többsége, midőn megalkudott Ausztriával közgazdasági érdekeink föláldozásával; átkait szórta rá, midőn fiait Boszniában meddő halálharcba hajtotta. De a sors alkalmat nyújtott neki a nemzetet kibékíteni. A bizalmatlanságot és átkot áldás válthatja föl, ha sikerül neki a magyarnak egy második fővárost teremteni, ha képes lesz a romok helyébe egy virágzó várost emelni, mely hirdetni fogja a magyar faj városalkotó erejét, és kisugározza a mellette és körülötte lakó nemzetiségekre a magyar nemzeti kultúra melegítő fényét.
Dicső föladat, melynek megoldására azonban még alig tétettek az első lépések.
Az országgyűlés megszavazta a kisajátítási törvényt, meg a királyi biztost és a tizenkettők tanácsát. Ezeken kívül még az ármentesítő társulatok és azoknak nyújtandó kölcsönre nézve tett némi intézkedéseket, melyek azonban se nem térnek el a régi rendszertől, se nem mutathatnak föl csak egyetlen egészséges új eszmét is.
Amiről azonban tanúskodnak, az a kormány jó akarata.
Ámde csupa jóakarattal nem lehet vizet szabályozni és városokat építeni. Oda eszmék kellenek és pénz.
Királyi biztosnak Tisza Lajos, a miniszter testvére szemeltetett ki; tanácsosai az ország és Szeged város bizalmát érdemlő és szakavatott férfiaiból állíttatnak össze. Ezek fogják a terveket, módokat és rendszabályokat megállapítani, melyek a rekonstrukció törvényeit képezik; ezek fogják a károkat becsülni, a segélyezendőket sorozni, és a segélyt és kisajátítást eszközölni.
Ezen hatáskört nyújtja a királyi biztosnak a törvény, s abból Tisza Lajos egy hajszálnyit sem fog átengedni másnak, mert ő Tisza: És a Tiszák szeretik a hatalmat és féltik is.
Jól van. A sors annyira sújtott bennünket, hogy szívesen hajtjuk a fejünket a gyámság alá. De a törvényjavaslatok, melyek az országgyűlés által elfogadtattak, nem intézkednek a rekonstrukcióra szükséges eszközökről, nem az államsegélyről és építkezési kölcsönről.
Még a kormány sajtója is mélyen hallgat e tárgyról, s csak az »Ellenőr« lebbentette föl alkalmilag a titokszerű fátyolt, midőn egy bécsi lappal polemizált és egy külön rekontsrukciói célokra fölveendő kölcsönről tett említést.
E hallgatás alatt, nem tudjuk, mi lappang. De a titkolódzás ily kérdésben, melytől nyolcvanezer magyar jövője függ, aggodalmat, sőt bizalmatlanságot gerjeszt.
A magyar nemzet alkotmányos érzelmei elvből ellenkeznek a személyes abszolút hatalommal, mely egy királyi biztos uralkodásában kifejezést talál. Csak oly rendkívüli körülmények által indokolható ezen intézkedés, mint amilyen Szeged városé.
De akkor is helyesen intézkednék a kormány, ha a királyi biztosi institúció elleni természetes averziót enyhíti a kiküldetés módja által.
Jobb ajánlattal pedig nem jöhet, mint a megszavazott segélykölcsönnel.
Az országgyűlés még együtt van, tehát még nincs késő a kormány intézkedéseire nézve.
Jöjjön tehát a királyi biztos, de ne jöjjön üres kézzel.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi