33. sz., február 2.

Full text search

33. sz., február 2.
Mégis legboldogabb párt a konzervativek. Nem kellett soká törni a fejüket, hogy a képviselőválasztásokon alakítandó bizottságba kit válasszanak be, ki közülök a legmegbízhatóbb.
A minap tartott értekezleten egyhangúlag kimondták, hogy az egész párt végrehajtó bizottsággá alakul.
*
Meg is alakult. És most már megvan a sajt, de hol a macska? Hol a párt? Egy végrehajtó bizottság, mely semmi párthoz nem tartozik, hogyan fog vajon zöld ágra vergődni?
Úgy ne járjanak, mint ahogy a bizottság egyik tekintélyes része, t. i. Apponyi Albert gróf járt 1876-ban.
Írt ugyanis ebben az esztendőben egy lelkesítő röpiratot a nemzethez e címmel: Kire szavazzunk? Kiosztogatott belőle vagy négyezer példányt, és a nemzet szavazott derűre-borúra mindenkire, csak éppen magára a grófra nem szavazott senki.
Csakis aztán választották már be, mikor elfeljtették, hogy mi van a röpiratában.
*
Ha van valami a világon, ami a konzervativ pártot, melynek múltja bénítólag hat jövőjére, mely a parlamentben nem bír konszolidált állásponttal, s a parlamenten kívül nem bír népszerűséggel, ha mondom mégis lehet valami, ami diadalra segíti, az egyedül orgánumának, a Kelet Népé-nek szelíd engedelmessége és naivitása.
Higgyék meg önök, uraim, ez a páratlan naivitás, ez az engedelmesség hódít az önök részére
*
És ez az engedelmesség bámulatos
Ecclesia praecedit! tartja a Kelet Népe és hódol a püspököknek.
Mikor Schlauch Lőrinc szatmári püspök nemrég a főrendiház jogügyi bizottságában mint meghívott szakértő kimondta, hogy a halál törültessék el!, a Kelet Népe megrezzent s így szólott magában:
Nincs többé tehát halál: eltörültetik. Most már mi is halhatatlanok leszünk.
S kiadta az újdondásznak az instrukciót, miszerint ezentúl halálhíreket nem fog a lap közölni.
A nagyszívű Haynald érseket mélyen meghatotta a vak engedelmesség e világtörténelmileg nevezetes példája.
Amit Zsigmond király ki nem vihetett a konstanci zsinaton, midőn latin beszédében rosszul kiejtett szavainak helyreigazítóit ezzel hurrogatta le: Parancsolom, hogy ezután “hanc schismam” mondassék azt tökéletesen kivitte Lőrinc püspök a Kelet Népé-vel szemben.
És ez érzékenyítette el Haynaldot.
Haynald nagyon jól tudja, hogy a vallás isteni tanai könyörületet prédikálnak a bűnösök ellen: hiszen ennek a szelíd vallásnak a papja ő, s nem vérszopó hiéna, ki az isten képére teremtett ember életére tör, s mégis dacára, hogy a vallástalanok egy része ki akarta mondani, miszerint az ötödik parancsolat ne ölj! a bíráknak is szól, az égi ige szelíd hirdetője úgy vélekedett (persze a Kelet Népé-t akarván kimenteni zavarából) mint szakértő a jogügyi bizottságban, hogy: a canon-jog éppen nem perhorrescálja sehol a halálbüntetést.
E perctől kezdve a Kelet Népe egyszerre felszabadulván békói alul, ismét közli a halálhíreket.
Mégpedig naponkint rendszerint ötöt.
*
Hogy miért ötöt? Ezen törte fejét sok ideig a fővárosi statisztikusok tömege. Ez volt azon csodálatos rejtély, mely a tudomány zűrzavarában mint sötét, megvilágíthatlan folt feketedék; megpróbálták a különböző elméletek kaptafájára húzni, nem ment. Miért öt halott naponként? Miért nem hét, vagy miért nem négy? Hol kezdődik és hol végződik azon határ, melyet a Kelet Népe tekintetbe vesz a halottak közlésénél, hogy mindig öt? Bámulatosnak látszék ez még inkább azért, mert az általános statisztikai adatok egyre a halálozások változását mutatják.
És nem is jött volna soha rá senki, ha magok a konzervatív lap munkatársai nem magyarázták volna meg az okot.
A Kelet Népe ugyanis elegánsan kíván lenni szerkesztve, s a választékos kifejezések kedvelője.
Minthogy tehát öt választékos kifejezés van a halál megírására, nevezetesen: meghalt, kimúlt, elszenderült, elnyugodott az úrban és kiadta lelkét csak öt halálhírt hozhat egyszerre.
Íme, milyen egyszerű néha a legnagyobb rejtélyek megoldása.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi