14. sz., január 14.

Full text search

14. sz., január 14.
A tizenkét mameluk
A Krisztus tanítványait különböző jelvényekkel festik a piktorok. Péternek kulcs van a kezében, Pálnak kard, Andrást kereszttel ábrázolják, Jánost pohárral, melyből szárnyas kígyó röpül ki. Barabást késsel, Fülöpet hosszú bottal, tetején kereszttel, míg ellenben sokkal különbül van etablírozva Jakab, akinek szinte vándorbot a jelvénye, de kulacs vagyon a végin. Tamásnak lándzsája van, Mátyásnak bárdja, Simonnak fűrésze, Judásnak dorongja.
Ebből látszik, hogy a mamelukság tulajdonképpen isteni eredetű intézmény, mely még az őskeresztények és pogányok párttusáiból maradt örökül a magyar nemzetre.
Az első mamelukok az apostolok voltak.
*
Lássuk sorba a Tisza mamelukjait.
Jókait a késsel, a politikával játszani,
Kerkapolyt a pohárral, melyből szárnyas kígyó röpül ki.
Pulszky Ágostont, ki egy kardhoz van odakötve, mikor hadnagy ruhát ölt fel,
Horváth Mihályt a kereszttel,
Hegedüs Sándort a fűrésszel,
Csengeryt a keresztes hosszú bottal,
Csemeghyt a bárddal. (Csemeghy-Mungó úr egyébiránt belső szolgálatokat is végez s nem egyszer megfordul kezében a seprő és kefe is),
Bittót a kulccsal,
Móric Pált a lándzsával; és végül
Csernátony-Júdást a doronggal.
*
Hogy a tizenkettedik jelvénynek, a kulacsos végű vándorbotnak még nincs gazdája, azt a mamelukság ezredéves tökéletesedése magyarázza meg. A mai mameluk már nem olyan ostoba, hogy hivatásával ellentétben álló jelvényekkel kompromittálja magát. Az igazi mameluk mind meggyőződésből mameluk, ameddig mameluk, s a kulacsos végű vándorbotot szuverén komolysággal hagyja heverni a sutban egy bizonyos pillanatig hogy aztán egyszerre felé rohanjon valamennyi.
*
Csak tizenegy apostol említtetvén fent s ennek tíz megfelelő számú mameluk lent, ebből azt következtethetné valaki, mintha egy apostoli állás üresedésben lett volna, ami éppen nem úgy történt, hanem az egyik apostol mindig olyan mindenes-féle volt, aki konkrét mesterség és karakter nélkül majd ezt, majd azt végezte üdvözítőnk körül.
És innen van az, hogy a Tisza mamelukjait jelvények tekintetében, megkísértettük összehasonlítólag a tizenkét apostol mellé állítani, dacára, hogy olyan sokan vannak.
Ott csak egy volt, itt azonban a legnagyobb rész karakternélküli.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi