október 3. 273. sz.,

Full text search

október 3.
273. sz.,
Helfy Ignác tegnap reggel felkelt az ágyából. Ezen felkelés után megevett egy tál makarónit, ami csak annyiban hasonlít a Krupp és Uchacius ágyúhoz, amennyiben már a megboldogult Horn Ede is akként állította fel az ágyú elméletét: »legelőször is vegyünk egy lyukat és öntsük körül bronzzal« – hát a makaróni is egy tésztával körülöntött lyuk.
Reggelizés után kisétált a Három-dob utcába, ahol ingyen sok verkli hangot hallhat. Ezen csendes polgári mulatság után hazament ebédelni. Ebéd után elszunnyadott kissé és arról álmodott, hogy az olasz idilli éghajlat alatt van s ott fügéket présel egy nagy hordóba, a fügék lassan-lassan pecsovics fejekké idomulnak, s Tisza, Szontagh, S Wahrmann összelapított feje vicsorog feléje.
Ettől a kegyetlen merénylettől aztán annyira megijedt a szelíd Helfy, hogy fölébredt, s szíve még akkor is hangosan dobogott, s tagjai kocsonya gyanánt reszkettek az elkövetett barbárságtól.
Este felé felment a szélső-baloldali klubba, – de ott nagyon hangosan beszéltek, minélfogva korán hazament, megitta a teáját és elkezdte olvasni a Horváth Mihály történelméből a Rákóczi-korszakot. De csakhamar abba kellett hagynia. Nagyon erős, kimondhatlan erős dolgok azok… vértócsák, kardcsattogás, küzdő seregek… detronizált király… A hajszála is fölállott… Néhány lapot fordított előre… hát ott meg a Martinovics-összeesküvés… békók, hóhérok, vérpadok… Most már végképpen letette a könyvet s a bécsi esti lapokat kérte. Dühös interpellációk, véres cikkek, ez az ő elementuma, – és ne tovább.
S íme amint olvasni kezdi a német lapokat, ott találja: hogy Helfy Ignác rendezte az erdélyi székely fölkelést.
»Maria Santa! – förmed rá inasára… – hogy hínak engem?«
»A teens urat? Hát Helfy Ignácnak.«
»Az lehetetlen!«
*
Andrássytól azt kérdezték nemrég egy albrecht szellemű körben, hogy »miért olyan – ingerültek a magyarok?«
Én nem tudom – szól a nemes gróf –, annyi tény, hogy eleget beszéltetek nekik a »három császár szövetségről«.
A három császár szövetségnél is van azonban még kényelmetlenebb, melyhez képest még az erőszakolt házastársi viszony is rózsalánc: a romániai Károly szövetsége a – cárral.
A cár, a nagy Moloch a következő levelet intézte a megnyúlt képű Hohenzollernhez:
Kedves testvérem! Én most elmegyek innen, hazavisz a feleségem. Ezek az asszonyok, hehehe… ez nagy hiány lesz dicső seregemben. E hiányt pótolni kell, mégpedig önnek kell pótolnia. Még negyvenezer embert kell önnek kiállítania.
Erre Károly részéről a következő válasz ment a cárhoz.
»Sire! Nem lehet. Nincs!«
Mire a cár a következőket sürgönyzé:
»Muszáj. Válasz fizetve.«
Karolu visszafelelt imigyen:
»Engedelmeskedem. Összehívatom a kamarákat Bratianuval.«
A minden oroszok cárja ostobának találta e billet-doux tartalmát s nyomban Karoluhoz menesztett levelében dühösen ráförmedt.
»Fivér! Éppenséggel rá van ön szorulva az ön kamaráira? A csizmáitól kérjen-e tanácsot a láb? Hehehe, ez a »láb« szó ez kapitális vicc tőlem. Ön megérdemli e gúnyt tőlem! Nevetséges az, amit ön tesz! Legalább már azt írja meg, mit szándékozik indítványozni a kamaráknak?
Sándor.«
Postafordultával a következő tartalmú levelet dobott a postaszekrénybe »Sándor cárnak« címezve a Hohenzollern Károlyék szolgálója, akitől küldte:
»Azt fogom a kamaráknak indítványozni, felség, hogy támasszanak fel, ha tudnak a halottainkból annyi ezeret, amennyire önnek szüksége van.«

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi