október 17. 287. sz.,

Full text search

október 17.
287. sz.,
Tisza Kálmán álma
A petróleum-lámpa félig le volt eresztve… homályos fény derengett a miniszteri palota termében, a sok bécsi utazásban elcsigázott excellenciás tagok felmondták a szolgálatot, a magyar nemzet »jelenlegi gondviselése« behunyta szemeit, s elaludott…
Az álom istene gyűlöletes pillantást vetett rá, mintha irigyelné tőle az alvást, s hogy azt megzavarhassa, riasztó víziókat bocsátott reá.
Jekelfalussy ott ült a nagymogul ágya mellett és a legyeket kergette el a nagyméltóságú alvóról.
Ezen háládatos szakfoglalkozását váratlan siker koronázta… sokat megfogott, és egy üvegbe zárta, nem tudom, azért-e, hogy másnap mint korpus deliktiket a működéséről teendő jelentéséhez csatolja, vagy talán, hogy átadja a királyi ügyésznek kisütni, ha nem részesek-e a »székely puccs«-ban…
Az álom istene eközben elszabadítá a víziókat…
Egy ördög ereszkedik le a magasból, óriás vasgolyókat tartva kezében, melyek ráereszkedve, egy sziklát is meglapítanának… Az ördög szédítő sebességgel kezdi dobálni az alvó miniszterelnök melléhez, rikácsoló hangon kiáltozva: Ezek a bihari pontok.
Tisza még csak oda sem hederít a víziónak; mélyebben hortyog, mint azelőtt, és a másik oldalára fordul.
Ekkor Teleki László véres árnya kél ki a sírból… Lassan lábujjhegyen lép a síkos padlón, odasuhan a hajdani elvbaráthoz, végigsimítja hideg halott ujját annak homlokán… és síri hangon, lágyan, rémesen kérdi: »Te vagy az, Kálmán?«
– Igen. Talán… Valószínűleg… Majd megkérdezem Andrássytól – felelé hörögve az alvó, és nem ébred fel, hanem a másik oldalára fordul.
Az álom istene dühbe jő, hogy nem bírja felébreszteni, egy iszonyú tableaut keres ki, a »Lelkiismeret« című mennyei cég lomtárából, s azt ereszti le borzalomnak. Iszonyú kép!
Egy szép, meztelenre vetkőzött hölgy fekszik zöld mezőben hármas hegy alatt, s testén undok piócák szívják a vért… A tündérarcú hölgy még él, de tehetetlen, oda van kötve egy démonarcú alakhoz, kiben az alvó saját magára ösmer… A démon alak egy kést tart kezében, s a tóduló piócáknak maga vág lékeket a patyolat testen, hogy annál kényelmesebben szívhassák vérét. A tableau alatt ez a cím áll: »A közgazdasági kiegyezés!«
Irtóztató. De a miniszterelnök mégsem ébred fel. Lázasan hörög és a mások oldalára fordul.
– Tehát semmi sem képes felébreszteni ez érzéketlen embert! – kiált az álomisten (már persze szellemhangon, hogy Jekelfalussy ne hallja). – A legrettenetesebb még hátra van, megpróbálom ellene!
…Egy ittas kozák alakja gomolyodik ki a semmiből… égő csóvát tart a kezében, melyet az alvó miniszterelnök fejének visz, bevilágítva azt kísértetiesen, majd piszkos markával felrángatja: »Holla! cimbora! Gyere, no, gyújtogatni, először ott, – azután itt – nálatok.«
Tisza teste megrázkódik, gépileg motyogja: »Majd megkérdezem Bécsben«, de nem ébred fel, hanem a verejtéktől csurgó arcát a párnákba temeti.
Több oldala már nincs, amire forduljon!
Az »álom«-isten belátja, hogy hiába pazarolja fortélyait. Visszaküldi a víziókat a »Lelkiismeret « című cégnek azzal az üzenettel, hogy Tisza úrra nem tesznek hatást a – portékái. Majd maga is szép szelíden megvonul egy szögletben, lemondva a haszontalan erőlködésről.
Eközben Luka Guszti bácsi lép be a miniszteri szalonba s átadja Jekelfalussynak az átvizsgált lapokat, hogy a kiveresceruzázott helyekre figyelmeztesse őt s általa a kegyelmes urat.
– Mi van a lapokban, Guszti? – kérdé Jekelfalussy suttogva, nehogy a nagy urat felébressze.
– Kevés spanyol dolog – felelé Guszti sóhajtva. – A Guadalquivir partjai csendesek… fájdalom, nagyon csendesek…
– Hát urunkról, őexcellenciája a miniszterelnök úrról, mit írnak a lapok?
– Dicsérik, uram… a fizetésökhöz képest…
– Hát az »idegenek«?
– Nos, ezek sem írnak valami különös fontosat – felelé Guszti bácsi halkan –, kivévén a »Budapesti Napilap«-ot.
– Hát az mit ír?
Guszti bácsi a Jekelfalussy füléhez hajlik.
– Azt, hogy Tisza le fog mondani.
– Ezer villám! – kiált fel a miniszterelnök, hirtelen fölijedve álmából. – Ki mondta azt? Lemondani, én? Soha, soha…
–th.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi