június 14. 163. sz.,

Full text search

június 14.
163. sz.,
A mi kormányunk olyan, mintha hályog volna a szemén. Az a fátyol, melyet a múltakra borítottunk, az ő tekintetüket is annyira elfátyolozta, hogy még a saját árnyékukat sem látják.
Múltkor a szegény Széll kétségbeesve tördelte kezeit a pénzügyminiszteri palotában az államkincstár üressége miatt, midőn egy átiratban arról értesíti a párizsi török nagykövet, mint a magyaroknak jó barátja, hogy ő is figyelemmel kíséri a magyar pénzügyi viszonyokat, s úgy látja, hogy az állami kasszában még 200 millió készpénznek kell lenni, csak nézessen után őexcellenciája… ott lesz az valahol elhányódva a ládafia legalján.
Széll Kálmán a fejét rázta, de azért Madarassy államtitkárral élén egy bizottságot küldött ki, mely az ügyet behatóan megvizsgálja.
A bizottság megtalálta a 200 milliót, s most a miniszter köszönő iratot intézett a párizsi nagykövethez.
*
Ugyancsak Trefort minisztert Almaviva, spanyol államférfi, arról értesíti, hogy Simor János esztergomi érsek megházasodott, s a feleségével annak a háznak a második emeletén lakik, ahol ő.
Trefort Ágoston a fejét rázta, de azért Hieronimy államtitkárral élén egy bizottságot küldött ki, mely az ügyet behatóan megvizsgálja.
A bizottság úgy találta őeminenciáját, hogy éppen a feleségével civakodott.
Az ügy azóta a bécsi nunciusnak is be van jelentve.
*
Auersperg miniszterelnökkel tegnapelőtt tudatta a svéd király szekretáriusa, hogy fülébe jutott, miszerint Andrássyt Albrecht főherceg középkori módon, álarcos lovagok által el akarja lopatni a ballplatzi palotából s elküldeni a fehér cárnak ajándékba.
Auersperg a fejét rázta és minisztertanácsot tartván, egy bizottságot küldött ki egy bécsi híres orvos vezérlete alatt az ügy megvizsgálására.
Az orvos megfigyelvén a szimptómákat, úgy találta, hogy Albrecht főherceg előtt az eszme éppen nem idegen, s céljaival összevágó.
*
Ezt a három igaz dolgot csak azért említettük, hogy valószínűvé tehessük a mai lapokban megjelent azon szenzációs hírt, mely szerint egy barátságos hatalom figyelmezteti a bécsi kormányt azon izgató üzelmekre, melyeket az oroszok ügynökei folytatnak az osztrák–magyar hadseregnél.
Szegény Osztrák-Magyarország! Ő is olyan, mint az együgyű férj, aki mindig legkésőbb tudja meg, mi baj van a háznál.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi