kolbász: →disznóöléskor bélbe töltött tartós készítmény. Nyers színhúsból fokhagymával, sóval, valamint borssal vagy paprikával, helyenként köménymaggal fűszerezve keverik. A máig paprika nélküli erdélyi kolbász barna színű. A kolbászhúst régebben bárddal aprították, ehhez sokfelé a húsdarálók elterjedése után is ragaszkodnak. Vékonybélbe, szorosan töltik, a töltő korábban marhaszarvból készült. A kolbászt füstöléssel tartósítják. A Ny-Dunántúlon a kolbászkészítmény a 19. sz. végéig hiányzott, a szó →hurkát jelentett. A DK-dunántúli német parasztság főtt krumplival kevert húsból készített kolbásza fűszerezve, füstölve ugyancsak nyárig eltartható.
Kisbán Eszter
Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.