Bródy Ernő

Full text search

Bródy Ernő
Utoljára Feleky Géza börtönének küszöbén találkoztam vele. Ő a rabtól jött, én a raboskodó hírlapíróhoz készülődtem…
– Nagyon jót tesz neki a börtön. Legalább egyszer valahára kipiheni magát – mondta a védőügyvéd azzal a zsurnalisztikában szokásos tréfálkozással, amely a szomorkás eseteknél megtalálja azt a vidám szöget, amelyre az élet abrakostarisznyáját fölakasztani lehet. Mert Bródy Ernő bármennyire elkomolyító, elgondolkoztató, reményt hervasztó élményén ment át eddig megtett útján: valahogy mindig úgy tűnt föl a335 szememben, mint egy zsurnaliszta, fiatalon és szegényen, lelkesen és reményteljesen, fontoskodás és nagyképűség nélkül (amely utóbbi talán legjellemzőbb tulajdonsága a jó zsurnalisztának).
Mert zsurnaliszta volt, mint minden olyan férfiú, aki „vitte valamire” – vagy abszolúte semmire se vitte sorsát Magyarországon… A Honvéd utcai szerkesztőség kapuján a képviselőház alelnöke, Horváth Gyula fordult be esténként, hogy a Magyar Hírlap-ot irányítsa, amelynek egyik legszerényebb munkatársa volt Bródy Ernő. (Nem is lehetett az másképpen azon a helyen, ahol a nagybátyja volt a mindennapi ünnepeltetés férfia.) A zsurnaliszta pálya akkoriban arra is jó volt, hogy a hírlapíró ügyvédi vagy orvosi diplomát szerezzen mellette – kevesebb küzdelemmel folyt az újságcsinálás az álmodozásaiban is gazdagabb Magyarországon; nem volt okvetlenül szükséges, hogy a hírlapírónak mindegyik kezén tíz ujja legyen a munkabíráshoz.
Bródy Ernő is ráért a politikai hírlapírás mellett a jogtudománnyal foglalkozni – írnám, ha lexikonszerkesztő volnék; így csak annyit jegyzek meg, hogy azért ért erre rá, mert sohasem aludt. A fiatal zsurnaliszták általában keveset alusznak – de B. E., hír szerint, jóformán sohasem aludt. Nem tudott aludni, mert olyan dolgok foglalkoztatták, amelyek elhessegették álmát. Sok szegény ember, kispolgár, apró egzisztencia volt a városban, akiknek sorsával olyanformán foglalkozott akkor is a fiatal zsurnaliszta, mintha már a zsebében volna az ügyvédi diplomája. Háziurakhoz szaladgált ismeretlen kisemberek részére házbérfizetési moratóriumot kérni, ha azok panaszos levelet írtak a szerkesztőségbe. Jótékonysági egyesületek zárt kapuin dörömbölt sohasem látott szegények érdekében. Nagyurak fogatait olyan kézmozdulattal állította meg az Andrássy úton, mint egy rendőr, hogy valamely névtelen ember folyamodványát a kellő helyre juttassa. Külvárosi kisboltok, állás nélküli hivatalnokok, kétségbeesett egzisztenciák (akikről csak akkor szokás tudomást venni, amikor a Dunába ugranak) bizakodtak ebben a sohasem alvó fiatalemberben, mint valamely sorsmotorban, amely előrelendíti állapotukat. És B. E. azért ült reggelig az Andrássy úti hírlapíró-kávéházban, mert a hivatalokat, elöljáróságokat, kapitányságokat, ahol a kisemberek életük nagy részét hasztalan csoszogással eltöltik: korán reggel nyitják; ő első akart lenni az álmos hivatalnok előtt a maga ügyes-bajos emberkéivel… így aztán nem is lehet azon csodálkozni, hogy mire megszerezte az ügyvédi diplomát, a kis és nagy igazságokat egyforma hévvel kereső hírlapíróból védőügyvéd lett.336
Aztán végigjárta azt a pályát, amely a régi Magyarországon rendszerint arra is alkalmatos volt, hogy az ember vagyonkára tegyen szert a tekintély mellett. Volt országgyűlési, sőt nemzetgyűlési képviselő, volt városatya, politikai vezér, amely életutakon bizonyára nem kerüli el vala őt sem a szerencse, ha nem áldozza föl megint csak álmát fiatalkori szenvedélyének, a kisemberek mellett való ügyvédeskedésnek. Talán egyetlen pesti irodában sem fogadták olyan nyájasan a tönkrement, vagyonbukott, lerongyosodott polgárt, mint az ő irodájában. Székkel, szivarral, dédelgetéssel biztatták, hogy csak minél bőségesebben adja elő panaszát, ami már fél gyógyulást jelent a betegnek. Hát ezek mellett a vég nélküli, üres zsebű panaszok mellett valóban nem ért rá az ügyvéd úr, hogy a megérdemelt vagyonosság nyoszolyájában kialudja magát… Szegény és lelkes maradt; elveszítette képviselői mandátumát, mert az „ügy” érdekében önként félreállott a listán, hogy másoknak helyet biztosítson abban a kerületben, ahol csak őrá akart mindenki szavazni; darab ideig a megsántulás veszedelme is fenyegette (éppen őt, aki annyi grádicsot és utat jár meg), de ezt a bajt nincstelen kliensei valahogy kiimádkozták belőle, mert ezeknek a klienseknek jó összeköttetésük szokott lenni az Úristennel.
Most pedig az utolsó hónapokban, amikor végre-valahára elkövetkezett az ideje annak, hogy a holttá dermedt Budapestet újra életre keltették azok a férfiak, akik ezt a várost szép hajadonná nevelgették (akinek majdnem mindenét, a becsületén kívül, elprédálták a hozományvadászok), dr. B. E. ismét megjelent a politikai horizonton: lelkesen, ifjan, áldottan, csodálatosan, mint azok az apostolok, akik megfiatalodva térnek vissza pusztai vándorútjukról… A nincstelen vádlott védelme helyett egy egész nincstelen város megvédelmezésére vállalkozott. A köztünk élő háborús fogalmak szerint: vezérkari főnöke lett Vázsonyinak, és megint csak odajutott, ahol fiatal hírlapíró korában volt: nem aludt… És nem aludt még akkor sem, amikor a föltámadás munkája befejeződött.
Egy szemtanú leveléből idézem B. E.-ről a következőket: „Ő volt a blokk vezérkari főnöke, három hónapig újra hírlapíró, megfiatalodott húsz évvel, nem aludt három hónapig, és ma (szombaton) hajnalban, a választás után, amikor már mindenki kidűlt és a földön feküdt, azt mondta:337
– Holnap reggel elölről kell kezdeni az egészet, a Hermina út nem volt jól megszervezve!
És a májusi hajnalon, reggel 6 órakor megindult az Andrássy úton a Hermina út felé…
1925

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi