Temesvárott, sept. 24-kén.

Full text search

Temesvárott, sept. 24-kén.
Hazámfiai, új árulásról tudósítlak benneteket. Ne rémüljetek el, ez esetben nem magyar igyekezett tőrt döfni honának keblébe. Idegen zsoldos ő, ki csupán katonai kötelessége, s becsülete iránt lett hűtlen, egyéb semmi; legyetek nyugton!
A tényeket röviden és szárazon írom le. – Bobellics, a volt vracsevgáji rabló tábor parancsnoka, látván azt, hogy minden törekvése Madersbach őrnagy s fehértemplomi parancsnok szilárd becsületességén, s a fehértemplomi őrsereg vitézségén megtörik, sok emberének vesztesége után Fehértemplom alól elvonult, magát rabló-újonczokkal megerősítette, s a mult hét elején ismét megjelenvén, Udvarszáliást, e szerencsétlen krassómegyei magyar helységet fülgyujtotta, s a Karason átkelvén, temesmegyei Kustély, Vojvodincz és Podporány helységeket megszállotta, a nélkül, hogy a Verseczen tanyázó katonaság, jelesen a két osztály Schwarzenberg dsidások részéről csak egy ellentállási kisérlel is tétetett volna.
A derék verseczi lakosok, az ellenség közeledtével, annak kinyilatkoztatása mellett, hogy ők a várost utósó csepp vérig védeni elhatározvák, azonnal védelmi készületeket tettek. – A németek mindenfelé torlaszokat emeltek, a ráczok pedig a városon kivűl sánczokat húztak. – Ez alatt b. Blomberg ezredes s katonai parancsnok, az ég tudja mi úton, érintkezésbe teszi magát a rablókkal, meglátogatja őket Vojvodinczon, összetalálkozik itt Mayerhoffer cs. kir. austriai ezredessel, s belgrádi consullal, kedves barátjával, értekezik velök, s visszatérvén kinyilatkoztatja a városi lakosságnak, hogy ő a várost megvédeni nem képes, javasolja tehát, hogy adják meg magokat, s ő, az ezredes, kezeskedik, hogy nem lesz bántásuk, sem személyök sem vagyonukban. – E nyilatkozat, mint igen természetes, az egész városban levertséget okozott, a ráczok azonnal felhagytak védelmi készületeikkel; a németek 364azonban szilárdan megmaradtak föltétökben s kinyilatkoztatták újra, hogy ők inkább elvesznek, mint a rablóknak megadják magukat. – E nyilatkozat nem volt ínyére Blombergnek, s a városban levő hat ágyúnak elfoglalását rendelte el; a városi nemzetőrség azt azonban megtudja, fegyverre kap, s az ágyúk erőszakos elfoglalásától Blomberget elrettenti. – De még itt sincs vége e szép dolognak. Blomberg egyezkedésre lép a rablókkal (az egyezés kitétele szerint az osztrák-szerb nemzettel), mellyben a város neutralitása köttetik ki, s Blomberg magát lekötelezi, hogy ő védeni fogja a várost, a magyarok jelesen a magyar ministerium ellen, s ez egyezést ő, Mayerhoffer s Petrovics a karloviczi szerb comité-elnöke, aláirja, és aláirás végett a várossal közli.
Vukovics, kir. biztos, ezeknek tudomására jutván, folyó hó 21-kén Verseczre lement. – Másnap az ezredessel beszélni akarván, ezt nem találta, mert történetesen ismét a rablók táborában időzött; megtette tehát intézkedéseit, s délután néhány székely kiséretében útnak indult vissza Temesvárra; a városon kivül egy dsidás csapat útját állva, a tiszt kinyilatkoztatja, miszerint neki parancsolatja van, őt az ezredeshez (azaz a rabló-táborba) kisérni. A derék székelyek fegyvereikhez kaptak, de Vukovics által lecsendesíttetvén, miután ez kinyilatkoztatta, hogy ő az erőszaknak engedni kénytelen, a dsidások kiséretében a szerb-tábor felé útnak indult; már jó előre haladtak, midőn egy a városból nyargaló tiszt utól éri őket, az egész dolgot tévedésnek nyilvánítja, stb. és Vukovics megmenekszik.
Ezek a tények, új szálai azon árulás hálójának, melylyel a magyar haza körülfonva van. – De a gazságnak nem szabad sikert érni. – Versecz nem lesz a rablók martaléka. Az áruló visszaparancsoltatott, átalános megyei népfölkeléssel megyünk Versecz segítségére, Temesvár városa számos nemzetőrsége is kiindúl; fegyvereinkkel lesz a szabadság istene! – Egy nemzetőr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi