HAZÁNKÉRT ÉS KIRÁLYUNKÉRT!

Full text search

HAZÁNKÉRT ÉS KIRÁLYUNKÉRT!
Magyar polgárok! Ellenségeink zsoldba fogadott rabló csordája hazánk szép földén pusztít és dől.
Tudjátok-e, kik azok a mi ellenségeink?
Annak a viághírű czinkos Metternichnek itt közlünk maradt gaz czimboriái, ama jesuita-compania, összeszedve mindenféle nemzetek roszából: németekből, csehekből, megvesztegett magyarokból, roszúl nevelt s félrevezetett kir. herczegek és herczegnőkből.
Ezen ármányos szövetségnek czélja: korlátlan hatalom és uralodás a népek fölött, azaz, hogy a sok millió polgártól kicsikarják véres verejtékkel szerzett keresményét, és ezen igazságtalanúl gyüjtött kincsekkel megvesztegethessék magát az igazságot is, és istentelen társaságukba vonhassák azokat, a kik az ő gazságaikon keresztüllátnak. Igy ámítnak el sok jó hazafit, így szédítik el az emberi gyarlóságot, hogy tovább is a hatalom polczán fecsérelhessenek és dorbézolhassanak, s ezt mind a szegény nép véres keresményéből. A népet ugy szólván önmagával akarják meggyilkoltatni, saját verítékes filléreivel fizetik gyilkosait; mert a tőlünk kicsikart pénzen ellenséges katonát tartanak, és arra dolgoznak, hogy bennünket vakságban tartván, mi az ő gonoszságaikat ne láthassuk.
Ezek a néptől kicsikart sok ezer milliókról sohasem adnak számot, sem istennek, sem embernek; hanem zsebre rakják a szegény nép filléreit, hogy azzal alattomban ellenünk dolgozhassanak. Igy lopott el Metternich az országtól több száz milliót, igy gazdagodtak meg többi czinkos társai is; s ezen igazságtalanúl gyüjtött kincsből fizetik most azon ellenséges szedett-vedett csordát, melly hazánk szent földét szentségtelen lábakkal tapodja; azon tőlünk kicsikart pénzzel élesztik saját hazánkban az árulást, és bujtogatják szívtelenűl, idegenajkú rokonainkat, kikkel mi mindig barátságosan éltünk és együtt szenvedtünk.
Ezek a királyt, minthogy az beteges és magával tehetetlen, cselszövényes hálójukba fonják, és az ő királyi nevét szentségtelen zászlójukra irják, és királyunk nevében szólnak, hogy csak elcsábíthassanak bennünket.
Ezek nem becsületes ellenség, melly nyilt csatára lép, hanem alattomban szítják köztünk a visszavonás tüzét, hogy mi magunk közt meghasonlván, ők a konczon megosztozhassanak; ők báránybőrbe öltözött farkasok, kik a magyarnak hűsége szálaiból tőrt fonnak, hogy bele ejthessék, miután királyát kelepczéjükbe kerítették.
Szegény elámított magyar honfiak! Igy akarnak fizetni százados hűségtekért, illy csúfúl, illy gyalázatosan! Ám azért résen legyetek, s ne higyjetek azon gonoszoknak, kik a király nevében szólnak hozzátok; de nem akarják, hogy királyunk hazánk földén lakjék, s hűségünktől környeztessék. Mihelyt a király Budára jő, és becsületes hazafiak tanácsával él: azonnal szent lesz, mint régen, a királyi szó: mert ismét a nép javára és a haza boldogságára fog czélozni. De mig a király ott fenn, a mi szabadságunk kaján ördögeinek hatalmában lesz, addig a királyi szent névvel csak ámítanak, csak megrontásunkra törekednek.
Ugy vagyunk mi magyarok most, mintha az ellenség elfogta volna királyunkat, és a szegény rabkirálylyal, minden a mi rontásunkra, elnyomásunkra czélzó pokoli koholmányt és rendeleteket aláiratnak: hogy mi látván a szeretett király nevét, magunkat az ármánynak önkényt megadjuk, és fejünket a járomba hajtsuk.
És e czinosságot azért teszik: mert tudják, hogy az ügy, mellyért harczolunk, szent és igazságos; az igaz ügy elnyomását pedig isten nem engedi: tehát csalárdsággal kell élniök, minthogy erejökben nem bízhatnak.
De az isten igazságos! Ime a gazok máris hüledeznek, mert istentelen szándékuk kivitelében, még a legnyügzött király szentségtelenűl bitorolt nevével sem boldogulnak.
Pedig a királyi névnek nagy hatalma van, atyámfiai!
Hiszen ti magatoktól tudjátok, hogy a magyar, valahányszor ellenségeit megalázta, mind annyiszor e szavakat hordta lelkesedve ajkain: „királyomért! Hazámért!”
Én azt hiszem, hogy ha valaha, most kell a magyarnak igy kiáltani: „Királyomért és hazámért!”; mert mindkettő árulóktól vétetik körűl.
A magyarnak most egy szent harczot kell küzdenie: királya és hazájáért; mert e kettő szent minden magyar előtt.
A magyarnak mindaddig nem szabad nyugodni, mig királyát az ármány és cselszövény fogságából ki nem szabadítja, és a budai várban nem üdvözölheti; mert a királyt ellenség kezében hagyni, annyi, mint az országot a veszély torkába dönteni.
A királyi név a magyar előtt mindig tisztelet és szeretet tárgya volt.
Ám a budai királyi vár most árván áll; nincs benne koronás fő, ki az árulástól marczangolt hazát egy intésével megszabadítaná; nincs, ki a nemzet igazságos panaszait meghallgatná; nincs, ki a vész idejében, biztatólag igy szólana: „Fel, fel, én szeretett népem, én nem hagylak el, veled megvívok a poklokkal is!”
Igy volt ez, mikor a magyarnak hazájában királya volt.
Akkor a magyar minden ellenségein diadalmaskodott.
Ámde most a magyart királyától megfoszták, néhány a szegény nép véres verejtékéből meggazdagult roszlelkű hatalomkórosak; a magyarnak királyát fogságba zárták a gaz árulók, hol nem hallhatja a mi igazságos panaszainkat, hol nem láthatja a vért, mellyet hű népéből az árulók bérelt csordái kiontanak.
Oh ha tudná az a szegény megcsalt és lebékózott király, hogy minő istentelen czélokra használják az ő nevét! ha tudná, hogy környezői – kik előtt nincsen semmi szent – mennyi ártatlan vért kiontanak, azon kába reményben, hogy még egyszer zsarnok hatalomra vergődhetnek, s hogy végre is az országot nyomorba és vérbe, s a sok századon át virágzott habsburgi házat végveszélybe döntik, ha mindezt tudná a király: istenemre! ugyis elszöknék az árulók közül, és egy szép reggelen Buda várából hirdetné ki a béke királyi manifestumát, dicső Magyarországában, s hű magyar népe közt megpihenne, annyi ármányos hánykódás után.
Azért fegyverre, magyar! királyodat és hazádat árulók veszik körűl.
A lelketlen árulók el akarnak idegenítni alkotmányos királyodtól, s remegve lesik királyi hűségednek ingadozását, mint éhes vérebek a nekik vetendő konczot; de átkozottúl csalódnak számításaikban, mert a magyar nem hagyta el királyát soha; volt idő, midőn aranyon váltotta ki: most aranyját elrabolták – most vassal kénytelen kiváltani.
Fegyverre magyar! királyodért és hazádért! – Kolmár József.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi