Bácsból, sept. 10-én.

Full text search

Bácsból, sept. 10-én.
Veszélyes helyzetünk a mai napig sem változott meg. Az aggasztó körülmények naponkint veszélyesebb szint öltenek magukra. Bechtold csakugyan lemondott a vezérségről, tegnapelőtt utazott el Német János egédével. Ő az, kinek köszönhetjük, hogy Szent-Tamás augustus 19-én nem vétethetett be.
– Lelkes főispánunk hazafiúi buzditással tudaja e megyével a derék Kis Ernő ezredes által Perlasznál fényesen kivívott győzedelmet. „Ébredjetek hát fel honfiak – ugymond ő levele végsoraiban – zsibbasztó levertsgétekből, s legyetek teljes reményben, hogy a győzelmet e megyétől sem vonandja el a mindenható.” –
Szüretelési időt élünk. A volt jobbágyság bőven szüretel, mig a közbirtokosság nem dézmálhat. Ez utóbbiak Táncsicsnak nagy hálával tartoznak miután törvényjavaslatait a népség szentesített törvényczikkeknek szereti magyarázni. Igy a minapában, midőn a kerületi szolgabiró egy – szeszes italokat szabadon mérő – egyént előhivatott, s kérdőre vonta törvényellenies tetteért, azon mentséggel lépett fel: hogy az ő törvénykönyve megengedi a bormérést; a szolgabiró előhozatá az törvénykönyvet, melly nem más, mint a Táncsics által szerkesztett „Munkások ujságának” egyik száma vala, mellyben a regalékról szóló törvényjavaslata foglaltatik. Mi tudjuk: hogy Táncsics polgártárs ujságával a nép javára akar mukálódni, de munkálatai között legyen egy kissé óvatos ,mérséklő, s kiméletes, és a béke-kapcsot, melly nálunk a földesúr és nép között uralg, széttépetni ne iparkodjék. Ujsága a népet igen sokszor téveszmékre vezérelte már. E zavaros időkben azon iparkodjunk, hogy magunk között a békét mentől szorosabb összetartással fentarthassuk, miszerint igy a veszélylyel összetarthatóan szembe szálhassunk. Honunknak gazdagabb fiai is lelkesedéssel szállanak le a táborba, a pártütők ellen, s tesznek áldozatokat a hon oltárára, és igy megérdemlik: hogy kimélet- és megbecsüléssel legyünk irányokba, tisztelve kizáró jogaikat, de a magukét sem hagyva. Ennyit Táncsicsnak rövid figyelmeztetésűl.
A tábor élelmezésére megkivántató élelmi szerek kiszolgáltatásával, és harczosok le s fölszállíttatására hsználni szokott szkeerzésekkel e megye elannyira túlterheltetik: miként egy 5 ezer léleknyi lakosságú helységnek havonként 230 mázsa lisztet, 120 pesti mérőzabot, s nagy mennyiségű szénát kell kiadni, szekereket pedig hetenként 4–5 sőt hat százat is. A termesztmények ugyan készpénzileg ki fognak fizettetni és pedig a lisztnek mázsája 10, a zabnak pesit mércéje 3 vftjával.
Beőthy Ödön királyi biztos a rácz pópát kezességre bocsátó Ltinovics Károl másod alispán helyett Piukovics Ágoston megyei főjegyzőt, s mult országyülési követet, ennek helyébe Karácsonyi Lipót aljegyzőt, s Antonovics Pál hivataláról leköszönt főszolgabiro helyébe Csajági Mártont nevezte ki.
Táborunkban naponként tartanak fegyvergyakorlatok, mind a tűzérség-, mind a sorkatonaság- ,mind pedig a nemzetőrségnél, hogy mindenek ügyesebben történhessenek az ütközetnél.
Többen mielőtt a törvény kötelezné őket, önkénytesen beállanak a sorkatonaság közé, ezek között van Knézi első alispánunknak két, és Vojnics Dániel ómoraviczai közbirtokosoknak egy fia is. – Ezekből aztán derék harczfiak válnak. – Viktor Géza

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi