A PÉNZÜGYMINISTER JELENTÉSÉNEK KIVONATA. (Vége.)

Full text search

A PÉNZÜGYMINISTER JELENTÉSÉNEK KIVONATA. (Vége.)
Az egésznek végeredményét egybefoglalva a fedezendő hiány,
1848-ban16,000,000
1849-ben45,000,000
összesen61,000,000
Ez azonban a legrosszabb eset számítása, azon eseté, ha háborúnk lesz, s az 1849-ben is végig tartana.
Mennyit fognak ebből a javaslott adónemek fedezni, bizonytalan; 21 millióra azonban lehet számítani, melly esetben a hiány 40 millióra menne.
Mivel azonban bizonyosan nem tudhatni, kénytelen a pénzügymiister az egészre hitelt kérni, melly végre a következő törvényjavaslatot terjeszti elő.
Törvényjavaslat. Az ország 1849-ik évi közszükségeinek fedezése végetti hitelnyitásról.
A mennyiben a jelen törvényhozás által 1849-re megállapított költségvetést a kijelölt közjövedelmek nem fedezendnék az ország 1849-dik évi közszükségeinek fedezése végett az ország kincstára számára 45 millió pft erejeig hitel nyittatik.
Ennek következtében:
1. §. Az ország pénzügymiistere felhatalmaztatik, azon 16 millió pfton fölül, mellynek az 1848-diki második félévi szükséglet tekintetéből kölcsön utján vagy kamatlan pénzjegyek kibocsátásával fedezésére a T. t. cz. által már felhatalmaztatott; még 45 millió pft. erejeig kölcsönt venni vagy kamatlan papirospénzt kibocsátani.
2. §. Ezen felhatalmazást azonban a kijelölt határig csak azon mértékben leszen szabad használni, a mennyiben a közjövedelmek a megállapitott költségvetést nem fedezendnék.
3. §. Mindazon feltételek és biztosítékok, mellyek az 1848-ra szánt 16,000,000 pftnyi hitelre nézve a T. t. czikkben, ugy a kölcsön, mint pénzjegykibocsátás iránt megállapíttattak, ezen 45 millióra is világosan kiterjesztetnek.
4. §. Különösen a kibocsátandó kamatlan pénzjhegyekre nézve rendeltetik, hogy azoknak teljes névszerinti értéküket a közállomány minden mostani s jövendőbeli közjövedelmeivel ezennel biztosítván, azok minden országos és közpénztárakban teljes névszerinti értékben, ezüstpénzt helyett elfogadtassanak. – Ezenkivül
5. §. A közállomány ezennel azt is biztositja, hogy a jelen és a T. t. cz. alapján kibocsátandó magyar kamatlan pénzjegyek 1852-dik esztendőtől kezdve minden évben legalább 3 millió pft erejeig el fognak törlesztetni; kivevén mindazáltal azon esetet, hahogy a kibocsátandó pénzjegek egész összegének forgalomban hagyása a közjólétre nézve jótékonynak és kivánatosnak mutatkoznék; miről a törvényhozs fog annak idejében határozni.
6. §. Annyi azonban ezen esetre is már most eleve meghatároztatik: hogy a törlesztésnek csak azon esetben leend szabad vagy meg nem kezdetnie, vagy évenkinti rendes folytatásának felfüggesztetnie, ha időközben az ország kincstára elegendő ezüstpénzzel leszen ellátva, miszerint az ország pénzügyministere elrendelhesse, hogy a forgásban maradandó pénzjegyek, az előmutató kivánságára az ország pénztárainál akármikor ezüstpénzre felváltassanak. – Mig ez meg nem történhetik, addig az 5. §-ban elrendelt törlesztésnek rendes folytatásaért a közállomány ezennel kezeskedik.
7. §. A pénzügyminister ezen törvényvégrehajtásával megbizatik, ki ezen pénzügymunkálat állásáról és eredményről a a törvényhozásnak évről évre nyilt számadást adni köteles leend.
Föltéve a legrosszabb esetet, hogy egenes és mellékadókkal eg fillére sem jőne be, – mi képtelenség – ez esetben mintegy 60,000,000 ft pénzjegyet kellene kibocsátani.
De ehhez a pénzügyminister még a hitelintézetre 15, az úrbériségek kárpótlási előlegezésére szinte 15 millió kibocsátására fog engedelmet kérni, melly esetben az összes kibocsátás 90,000,000-ra meg.
Kérés, nem volna-e e pénzjegyforgalom szerfölött nagy a népzügyminister meggyőődése szerint nem, mert a forgalomban levő 40 millió bécsi pénzjegekkel s 10 millió ezüsttel az öszes forgalom tenne 140 millió ftot, minden fejre tehát 9 1/2 fr. esnék, s ez a legcsekélyebb arány, mellyet Europában ismernek, mert Nagybritanniában egy főre esik 41 1/2 ft, Frankhonban 39 ft, Hollandiábn 52, Belgiumban 28, Portugalliában 24, Némethonan 25–30, Svécziában 11 ft, 24 ftos pénzláb szerint.
De kérdés még, károsan vagy jótékonyan hatna-e e kibocsátás az ország jóllétére? A pénzügyminister hiszi, mikép nemcsak károsan nem hatna, sőt kitágúlnának a nemzettest minden munkás izmai, mint rabé kitágul, midőn a fogság gőzéből szabad légre jut.
Adja meg a törvényhozás a munkás mozgalomnak ez életerőt, s biztosítson békét s önállást a nemzet férifas határozottsága ez országnak, s kevés évek alatt a hon boldogságának szivem előérzetével emékezendünk vissza a jelen napok küzdelmeire, szenvedéseire, mellyek szabdságunkat megedzendik, s mellyeknek féfiasan szemökbe kell néznünk, mert isten áldást csak munkáért ad.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi