ÁLLÁSUNK AZ AUSTRIAI MINISTERIUM IRÁNYÁBAN.

Full text search

ÁLLÁSUNK AZ AUSTRIAI MINISTERIUM IRÁNYÁBAN.
Pest, jul. 10-kén. Piilersdorf ministeriuma iroányunkban olly politicát kezdett követni, melly ha szerencsésen ki nem egyelíttetik, a legirtózatosabb összeütközéseket vonta volna maga után.
A kiegyenlitésnek módjai közt állott azon lehetség is, hogy ezen ministerium, – melly a birodalom kormányzatábani erőtelenségét, a Magyarország elleni pártütésnek fenhangon affectált gyámolitásával akarta leplezgetni, – megbukjék, a mint érdemli.
És megbukott a mint érdemelte.
Az uralkodó ház érekében, a birodalom népeinek érdekében, a szabadság és civilisatio diadlmának érdekében akarom hinni, hogy e ministerium megbukásával gyökerestől megbukott azon fonák politica is, mellyet követett, s melly ha vele meg nem bukott volna, a birodalmat okvetlenül felbomlásba, az uralkodó házat átláthatatlan veszélybe bonyolitandá.
De mi szavunkhoz tettekben is hiven meg akartuk mutatni, mikén ha felrázni óhajtjuk a nemzetet, hogy harczra készüljön, nem azért teszszük ezt, mintha a vérontás szomoru dicsőségének örvendenénk, s a felviradt szabadság földét, a háboru iszonyaib könnyelműn keverni szándékoznánk, s azért bármennyire vérháboritónak tapasztaltunk is egy vagy más megtámadást, el nem ulasztottuk a békes kiegyenlitést megkisérteni.
És mert ezen kiegyenlitési kisérlet épen munkában volt, bizonyos dolgokról csak tartózkodva szólottunk, s tényt, csak sejtelemnek mondottuk.
Most midőn a szerencsétlen ministerium megbukott, a tények leplezetlen feltfedezését becsületbeli kötelességnek ismerjük, s azért elő fogjuk adni, miként állottunk a legutóbbi napokban az austriai ministerium irányában.
Elő fogjuk adni azon hittel, reménynyel s bizodalommal, hogy a Pillersdorf ministeriumának utódai más ösvényen járandnak, mint mellyen megbukott s méltán nevetségesen bukott elődeik állottak irányunkban.
De mielőtt ezt előterjesztenők, köszöljük bécsi tudósítónk levelét Pillersdorf ministeriuma bukásáról:
Bécsben, jul. 8-kán 1848. A ministerium leköszöntetett. Tegnap már rebesgeték, hogy nagszerü macskazenével akarják ma azt megtisztelni. Azonban a dolgok másként, férfiasabb modorban alakultak. Ma délelőtt a Sicherbeits-Ausschus, azaz: polgárokból, nemzetőrökből ésdiákokból szerkezett, a ministerium által Bécs egyetlen hatóságának nevezett, János főhg által megerősitett biztossági választmény ülést tartott, melyben 150 szvazattal 5 ellenében elhatároztatott, hogy az összes ministerium lemondásra szólittassék fel. Hozzá mondaték még a határozathoz szóval a szándék, hogy különben Metternich sorsára jutandnak az illetők. A hir, mint villám, azonnal átfutá az egész várost. Már 2 órakor délután minden gyermek az uj Spasz-ról beszélt. A ministerium azonnal lemondott.
János főhg ma vala indulandó Frankfurba uj hivatal átvételére. Az elinduláshoz, melly az éjszaki vasuton lett volna, búcsúképpen nagy popáju készületetek tétettek. – Ma már nem lesz belőle semmi. A főhg szándékoljon indulni, mert gátoltatni fog. – Aligha Doblhoff nem fog uj ministeriumot alakítni. Erről azonban még semmi bizonyos. A zavar közeleg. A kedélyek ingerlettek. A sok biztatást megunták. Az eredményhiányt érzik. A fejetlenség sólya fájdalmasan nyom mindenkit. A reactió alattomban működik. A schwarzgelbek száma nőttön nő.
Éss ur isten! a világos igazságot nem akarják az illetők belátni.
A dyanstia balcsillagzata naponként láthatóbbá derül.
Az ámitók, hitegetők és árulók folyvást szabadabb tért nyernek arra, hogy a rosszul alkalmazott, ugy szólván kiravaszkodott kegy és pártfogás ótalma alatt koholhassák pokolmővöket.
Éa s dynasti ébredni késik! – Ébredni olly hathatósan késettetik!
Az orosz erők már terjednek félkörben le a Duna felé.
A csehek igába fogatnak, hogy a muszka ótalom után fohászkodtassa őket a panslavismus szított szelleme. Az ótalom igenis, – talán meglesz, de nem nektek kedvezend, szegény fohászkodók, hanem a régi rongyokat segíti majd összeférczelni, nem gondolván el, hogy kezeik között ismét elmállanak azok. – A reactio az orosz interventiót is kész volna tán provocáltatni. – Az ischli szövetség gyarapul.
Bécsben a zavarnak ttemsbítésére igen, – de a rendnek és polgári jólétnek alapitására nem tétetik egy lépés sem. János főhg az országgyülést 18-ig halasztotta el. Akkora, mikor minden pillanatban ezer vész rejlik!! –
A gallicziai követeket a reactió már kezd lekenyerezni, és pedig nagyban! – Mi lesz mindezekből, azt a jó isten tudja! ki bár nyitná fel szemét a dynastia tagjainak, hogy ne tántorittassák el magokat oda, hol a végmegromlás milliók vérével fertőztetnék meg.
Ez a szép város, ez a Bécs vénül naponként és fogy erőiben, diszben, kellemben. Elfonnyad időnek előtte, mint a mező kórója a derek alatt. Életjele még csak egyben mutatjkozik nagy városhoz illőleg abban, hogy minden áron üzletfolyamat után sovárog, de politicai, ellenirány nélkül.
Majd sokat is irok, – pedig csak azt akartam megírni, hogy a Pillersdorfféle, tétlenségben, habozásban, lelki tántorgásban és politicai erénytelenségben kitünő ministerium megbukott. – Holla! – Még két érdeme volt; – egyik, hogy Magyarországot, ha ez Jellasichnak nem enged, azzal fenyegeté, hogy neki a neutralitást felmondja, azaz más szavakkal: az osztrák császárral a magyar király ellen fegyvert fotat! hogy jul. 4-kén 1848 tartott ministeri üléséből Jellasichunk százezer p.ftot határozott rögtön küldetni. – Ugy van, s még ministeri értesitvénybe foglalta e két tettnek mindegyikét.
A ki ért hozzá, e két tettből készitse meg sírverség a Pillersdorf ministeriumnak. – V.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi