Fáy András meghalt!

Full text search

Fáy András meghalt!
Még nem száradt le a könny szemünkből, még fű sem verhetett gyökeret a síron, melybe a nemzet egyik nagy halottját fektettük, már ismét könny reszket szemünkben, ismét sír tátong előttünk!
Még rezeg a harangok zúgása, mely ama másik temetésre hívott, és íme megkondulnak újra, hogy egyik legnemesb, legbuzgóbb, legáldásosabban munkálkodó hazánkfia kidőltét hirdessék.
A régi gárda ismét megapadt, rendre hullnak dicső bajnokai, a haza szent öregje, a közügyek babérkoszorúzott veteránja, a szelíd, nemes lelkű Fáy András nincs többé! Kialudt, mint a mécs, mely másnak világítva, önmagát emészté föl. Mily szép, mily áldásos fényt terjesztett e mécs, úgy, hogy könnybeborul a szem, összeszorul a szív kialvásának hírére!
Midőn egy hosszú pálya végpontjánál állunk s a letűnt napok történetén végigpillantva, csak nemest, szépet és dicsőt látunk; midőn az emlékezet nem talál árnyfoltot, mely a megfutott napok harmóniáját megzavarhatná: csoda-e, ha mély bánat fog el, akkor, midőn ily pálya bezáródását látjuk?
Ilyen volt Fáy András pályája.
A nemes élet, mely ma reggel 7 órakor kialudt, 79 éves pályájának folyamán folytonosan a legnemesebben töltött napok emlékét tárja föl előttünk, és üssük föl bárhol e nemes élet emlékkönyvét, mindenütt oda látjuk írva, hogy már akkor a haza tiszteletére érdemesen halt volna meg, ha a halál ki találta volna szólítani körünkből.
Ki úgy hal meg, hogy nem a jövőtől várja érdemei megszerezhetésének alkalmát, hanem minden napját egy-egy szerzett érdemmel zárja be, az méltó, hogy kortársai megsirassák s a jövő kegyelettel függjön emlékén!
Fáy András a szó teljes értelmében megérdemli e könnyeket és kegyeletes emlékezetet.
Nem tudjuk mint szorgalmas írót, mint lánglelkű hazafit, mint bölcs törvényhozót, mint melegkeblű emberbarátot sirassuk-e meg; de annyit tudunk, mert hiszen élete nyitott könyv volt előttünk, hogy szíve a haza, nemzet, s emberiség iránti szerelmében nem tudott kifáradni végső percéig sem, habár galambősz feje a sír felé hanyatlott is!
Alig van hazai közügy, intézet, egylet, úgy az anyagi, mint szellemi téren, hol Fáy András nevével, részint mint tervezőével, részint mint végrehajtóéval ne találkoznánk. A nemzeti színészet, a kisdedóvodák, az első hazai takarékpénztár, a bölcsőde stb. mind hirdetik Fáy András nevét, nem úgy, hogy csak odaírja nevét s ily olcsón szerzett dicsőség babérjain megpihenjen, hanem úgy, hogy fáradhatlan tevékenységgel s kitartással tegye virágzóvá azoknak életét.
Irodalmi és politikai pályája sokkal ismertebb, érdemben és tevékenységben gazdagabb, mintsem hogy azt a gyászjelentés szűk keretébe foglalhatnók. Nemes szívét, leghumanisztikusabb elveit, fölvilágosodott eszét nemcsak irataiban élveztük, de gyönyörködve hallgattuk a megyei s országgyűléseken is, hol az ellenzék kitűnőbb szónokai közt foglalt helyet, megyei országgyűlési bizottmányokban s küldöttségekben részt vett, s mindenütt mint lánglelkű hazafit és emberbarátot láttuk működni.
Fáy András született Kohányon, Zemplén megyében május 30-dikán 1786-ban. A m. akadémia tiszt. és igazgató-, valamint a Kisfaludy-Társaság tagja volt.
A boldogult végső perceig teljes lélekjelenléttel bírt s ma reggel 4 órakor még környezetét kérte, hogy feküdjenek le, a hosszú virrasztás úgyis kimeríté már őket. Az irodalom iránti érdekeltségét végső perceig megtartotta és minden irodalmi mozzanatról értesíttette magát. Élete vége felé a politika kevésbé érdekelte.
Utolsó műve volt a Koszorúban most megjelent: A szulioták című beszélye, melyet az elmúlt évi októberben írt. Számos érdekes jegyzetet, és kiadatlan kéziratot hagyott hátra.
Áldás és béke lengjen a legnemesb szívű emberbarát és hazafi sírja fölött; áldva emlegesse nevét a jelen- és utókor!
[1864]

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi