A magyar hadak sikerei.

Full text search

449A magyar hadak sikerei.
1562-ben Ferdinánd király arról értesülvén, hogy a budai basa Felső-Magyarország pusztítására készül, meghagyta Zrinyi Miklósnak, hogy hadaival Lenkovics Jánoshoz csatlakozva, a horvát végeken támadja meg a törököt. Zrinyi e haditervet nem helyeselte, mert egyfelől a szigetvári őrség amúgy is csekély számú volt, másfelől ily háborús időben különben sem tartotta alkalmasnak Szigetvárról hosszabb időre eltávozni s ezért inkább Pécs vagy Koppány megtámadását javasolta. Még febr. havában újból írt a nádornak, hogy Koppányt könnyű volna a mostani viszonyok mellett elfoglalni. Márcz. havában arról értesült Zrinyi, hogy Arszlán pozsegai bég a Dráva mellett fekvő Szent-György és Monoszló községeknél erődítvényeket akar emelni.
Ha a török ezeket az erődítvényeket fel tudja építeni, elzárhatja a Dráva átjáróit s ezzel azután megakadályozhatja, hogy a drávántúli községek Szigetvárra adózzanak. Elhatározta tehát, hogy a drávaparti erődítvények felépítését megakadályozza.
Tervének keresztülvitelére először is Tahy Ferenczczel lépett érintkezésbe, majd Perneszy Farkas babócsai várparancsnoknak meghagyta, hogy hozza magával hadait és a taraczkokat, úgyszintén a szenyéri őrséget, melyet Zrinyi vitézségéért különösen kedvelt. Gyűlhelyül Szent-Mártont (Vaska-Szentmárton, ma Felsőszentmárton) jelölte ki. Felhívására márcz. végén a drávamenti Szent-Mártonnál összesen ezer lovas és kétezer gyalogos gyűlt össze és Szenyérből 500-an jöttek el.
Az átkelés a mai Felsőszentmárton alatt történt. Az átkelés után a had három részre oszlott. Közepét Tahy Ferencz vezette, kinek Zrinyi a Czifra nevű lovát adta kölcsön. A jobbszárny Zrinyi, a bal Perneszy Farkas vezérlete alatt állott.
A hadivállalat fényes sikerrel járt. A magyar hadak szétdúlták az építés alatt álló várakat s Arszlán bégtől 2 zászlót, 2 hosszú ágyút, 16 szakállast és 2 taraczkot sarczoltak. Arszlán bég sátorában több vadászkészletet és vadászebet találtak, melyeket Zrinyi magával vitt. Alig ért vissza Szigetvárra, a nádortól futár érkezett egy levéllel, melyben Hegyesd segítségére katonákat kér. De Zrinyi nem teljesíthette a nádor rendeletét, mert attól tartott, hogy a török, a monoszlói kudarczot megboszulandó, Szigetvárt fogja megtámadni. Zrinyi nem is csalódott, mert kémei hírül hozták, hogy Kaszun basa Pécsre gyűjtötte össze seregét s egy csapatot Koppányba küldött (Németh Béla i. m. 190.).

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi