1850–1860.

Full text search

1850–1860.
A szabadságharcz elnyomása után az abszolút uralom ismét megfosztotta a várost minden szabad intézményétől. Kassát a kassai katonai közigazgatási kerületbe olvasztották, melynek székhelye Kassa lett. A kassai katonai közigazgatási kerület három polgári kerületre oszlott, u. m. kassai, lőcsei és ungvári kerületre. Kassát közvetlenül a kerületi főbiztos hatásköre alá rendelték. Ennek és a katonai kerületi parancsnoknak ajánlatár a a hadsereg parancsnoka nevezte ki a polgármestert. Nemsokára azonban feloszlatták a három polgári kerületet s élére az egész katonai kerületnek, mely tiz régi vármegyére terjedt ki, főispánt állítottak, a ki kerületi főispáni czimet viselt; a város, mint kerületi főváros közvetlenül a helytartóság hatásköre alá jutott. A városi törvényszéket feloszlatták. A képviselő testület helyébe a polgármester mellé élethossziglan 24 tanácsost választottak; de ki volt mondva, hogy ha valamelyik meghal közőlük, már nem választhatnak ujat a polgárok, hanem helyét kinevezés utján a helytartó tanács tölti be.
Mint egy egykoru naplóiró följegyzi, a kinevezett polgármester Kloczkó János beigtatása teljesen csöndben ment végbe; a tisztviselők minden ünnepélyesség nélkül mutatkoztak be; a polgárság távol maradt.
95A városi rendőrséget szintén feloszlatták s 1851-ben császári rendőrséget küldtek Kassára.
Az uj adórendszer is életbe lépvén, Kassa állami adója 14,000 forintról egyszerre 80,000 forintra szökött fel.
Az 1859-iki aprilis 24-iki császári pátenssel kibocsátott uj községi törvény, melynek alapján egy bizottság a helytartótanács meghivására uj községi szabályrendeleteket készített, már nem verhetett gyökeret. Az 1860-iki uj korszak visszajuttatá Kassának autonomiáját s ujra ünnepelhette választott polgármesterét és tisztikarát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi