GÉRESI KÁLMÁN 1841–1921.

Teljes szövegű keresés

GÉRESI KÁLMÁN
1841–1921.
1921. január 23-án hosszas szenvedés után Debreczenben elhúnyt Géresi Kálmán, ny. tanker. főigazgató, a Csokonai-kör elnöke, társaságunk egyik legrégibb igazgató választmányi tagja.
Mint pesti theologus ismerkedett meg az ott jogászkodó Véghely Dezsővel, a kihez azután holtig tartó meleg barátság fűzte; ő és Rómer Flóris kedveltették meg vele az okleveleket s vezették be a diplomatika és paleografia elemeibe. Elvégezvén a theologiát, Pesten tanárkodott, majd az ügyvédi pályára készülvén, jogi tanulmányokhoz kezdett. Ezeket 1868-ban abba hagyta s a Tisza-családnál, Tisza István mellett, nevelői állást vállalt. 1873-ban vált meg innen és történeti kutatások czéljából Oroszországba ment tanulmányútra. 1874-ben hazaérve a debreczeni főiskolán a magyar irodalomtörténeti katedrát s az ezzel egybekötött könyvtárnoki állást foglalta el.
Első történeti tárgyú czikke 1863-ban jelent meg a Győri tört. és rég. füzetekben, s a 70-es évektől kezdve számos értékes tanulmánya látott napvilágot a történeti s egyéb folyóiratokban. 1881-ben a Károlyi-család oklevéltára szerkesztésével bízta meg, s 1882. végén már el is készült az első kötettel, melyet folyóiratunk legelső száma terjedelmes ismertetés keretében mutatott be, nagy elismeréssel adózva a mintaszerű kiadvány szerkesztőjének. Ez volt a legelső magyar oklevél-kiadás, – írja róla Nagy Gyula (Tört. Szemle, 1921. 183. l.), – melynek szerkesztője az elméletileg régen követelt helyesebb irányt és módszert gyakorlatilag is alkalmazza. Hasonló gondosság jellemzi a többi kötetet s egyéb, a Hazai Okmánytárban, Történeti Tárban s egyebütt megjelent oklevél-publikációit is.
Emlékét Társaságunk kegyelettel fogja őrizni!
H. J.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem