Nelipics fia Iván barsi főispán 1369.

Teljes szövegű keresés

Nelipics fia Iván barsi főispán 1369.
Dr. Šufflay Milán «A Nelipicsek hagyatéka» czimen nagy tudással megirt értekezését (Turul, 1907. évf. 70., 140. és köv. ll.) nagy élvezettel olvasván eszembe jutott, hogy Nelipics fia Iván 1369-ben Bars vármegye ispánja volt, miről Sufflay dr. ur eddig talán nem értesült. Barakcsai István nagyugróczi birtokos ugyanis Visegrádon 1369 junius 20-án tiltakozott Nagy Lajos király előtt, hogy Opuli László herczeg, Magyarország nádorispánja nagyugróczi birtoka területéhez tartozó tetemes részt, kaszálókat, réteket és egyéb hasznavehetőket hatalmasul és igaztalanul elfoglalt és a régi határdombok közül négyet széthányatott. Minek következtében Nagy Lajos király Prednán, 1369 julius 6-án meghagyta, hogy Bars vármegye Iván, Nelepich fia, Bars vármegye ispánja elnöklete mellett július 18-án közgyülést tartson, melyen a szolgabirák és egyéb bármily állásu emberek tanuskodjanak az igazságról. A közgyülés – mint ezt a garan-szent-benedeki konvent julius 19-én jelenté – Barsban csakugyan egybegyült; a szolgabirák s a szomszédos nemesek hajlandók is valának megvallani az igazságot, de sem Iván, a barsi vármegyeispán, se László herczeg a király süve és nádorispánja meg nem jelent, holott Barakcsai István estig várta őket.*
Barsmegyei Okiratár 56–57. l. – Néhai nagyérdemü Botka Tivadar ki akarta adni a Barsvármegyére vonatkozó, általa egybegyüjtött okleveleket; ki is nyomattak de a nyomda oly hiányosan teljesitette megrendelését, hogy a kiadást visszavonni kényszerült. Néhány példány azonban közkézre került. Ha emlékezetem nem csal, a M. N. Múzeumnak is jutott egy példány.
PÓR ANTAL.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem