a) Péter ága.

Teljes szövegű keresés

a) Péter ága.
I. Péter 1281-ben Rakoncza és Bozók táján birtokos;* 1284-ben fiával Bars-sal azon birtokosok sorában szerepel, kik a rohozsnicai birtok eladásába beleegyeznek;* 1288 január 19-én fiaival Péter-, Bars- és Ravasz-szal együttesen a Palásti nevet viseli és megveszi Csák nb. Márk fiaitól, István és Pétertől azoknak palásti birtokrészét.*
Wenzel, IX. k. 326. l.
U. ott, 405. l.
Wenzel, IV. k. 326. l. (helytelenül Bowaz).
Fiai: III. Bars, Ravasz és II. (Sánta) Péter 1295-ben Szádor fiaival és egyéb palásti birtokosokkal együtt palásti birtokjogukat az esztergomi érsek ellen védelmezik.* Ugyanők – most már világosan «Palástiak» – megveszik 1304-ben Oszlányi Mártonnak Barsmegyében fekvő tolmácsi birtokát,* miután nemsokkal azelőtt, 1302-ben, Bézs bán fia Lászlótól ennek nemcsényi birtokrészét vétel utján megszerezték. (L. f.)
Fejér, VI/I. k. 341. l. (hol Ravasz helyett Pous áll).
Knauz, II. k. 546. l. – Azon barsi várjobbágyok közül, kik 1262-ben a Tolmács nevü földnek egy részét a garamszentbenedeki apátságnak átengedték, Puyna (=Pónya) fia Márton «de villa Korsak» is volt. (Knauz, I. k. 473. l.) Korsak nevü helységet nem ismerünk, miért a nem éppen valószinütlen, hogy ez az «Oslyan» ferditése és hogy azon Simon, ki 1264 körül Bars fiainak bizalmi embere, az 1242. évi Mártonnak a fia. E Simonnak fia Márton pedig az 1304. évi eladó.
Ravasz utódairól nincs tudomásunk.
III. Borsnak fiai: Kopaj, Péter, Bató és Lambert szomoru véget értek. Kopaj feleségül vette Zaah nb. Felicián leányát Erzsébetet (=Sebe), minek következtében Feliciánnál való összeköttetésüket az ismert merénylet után a bitófán fizették meg;* birtokaikat mások kapták. Esetleges utódaikat nem ismerjük.
Anjoukori okmánytár, IV. k. 451. l. Kubinyi, Hontmegyei okmánytár, 103 l.
II. vagy Sánta Péternek fia György 1352- és 1380-ban mint «Nemcsényi» szerepel,* de miután ennek sem ismerjük utódait, joggal mondhatjuk, hogy I. Péter fiága e Györgygyel sirba szállt.
Anjoukori Okmtár, V. k. 611. l. Fejér, IX/V. k. 418. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem