B) II. Miklós ága.

Teljes szövegű keresés

B) II. Miklós ága.
A Fancsikaiak.
Fancsikai (Fancskai) II.) Miklósnak két fia volt: II.) György és Dénes.
II.) György 1362-ben a nemzetség egervári birtokaihoz tartozó szőllő fele részét eladta Márkfai Péter fia Petőnek, két bécsi márkáért.*
1 Orsz. ltár, Dl. 5126.
További életviszonyairól, valamint utódairól nincsenek adataink.
Miklós második fia Dénes 1394-ben rokonai Egervári Mihály, valamint ennek neje Rusynth asszony és Mihály testvérei nevében Halastói Miklós ellen Oszkó elidegenitése miatt tiltakozik.* További életviszonyairól nincsenek adataink.
2 U. ott, 7926.
A XIV. század folyamán ugyan még feltünnek egyes hasonnevű családtagok, de ezeket a nemzetség leszármazási táblájába nem voltunk képesek beilleszteni.
Közülük: I.) Fancsikai Kacsina fia István fia Kelemen 1360-ban szerepel, neje Mákfai Péter leánya Margit volt.*
3 U. ott, N. R. A. F. 20 : 22.
2. Fancsikai Dávid fiának Mihálynak özvegye másodizben Lengyel Jánoshoz ment nőül, az ettől- származott Lengyel János zalavármegyei alispánt 1407-ben az Egerváriak, Fancsika után járó örökrésze fejében kielégitették.*
4 U. ott, Dl. 9347.
Mint láthatjuk, a geregyei és a fancsikai ágak nem voltak hosszu életűek; az idők százados viharait, a jelenleg is virágzó egervári ág állotta ki, melynek ősét Mihályban tiszteljük.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem