A heraldika köréből. Irta: Dr. Meliorisz Béla. Eperjes, 1899. 8-r. 75. l.

Teljes szövegű keresés

A heraldika köréből. Irta: Dr. Meliorisz Béla. Eperjes, 1899. 8-r. 75. l.
E kis füzet szerzőjének neve folyóiratunk olvasói előtt már nem ismeretlen. Néhány genealogiai tárgyu dolgozata megjelent már folyóiratunkban, s egyik legközelebbi füzetünk egy középkori czimeres levélnek, a Both család czimereslevelének ismertetését fogja tőle közölni. Jelen kis értekezése az eperjesi 204Széchenyi kör egyik estéjén olvastatott fel, s essayszerü csevegésben végig megy az egész heraldikai tudományon. Értekezésében, melyhez a heraldikai, főleg a magyar irodalomnak legjobb kézikönyveit felhasználta, uj dolgot természetszerüleg nem mond. Maradandó becset kölcsönöz a füzetnek a függelék, melyben a Sáros vármegyéből eredő, vagy ott megtelepedett nemes családok czimereit röviden ismerteti. Összesen 206 nemesi családot sorol fel. Adataiban nemcsak a már ismert kézikönyvekre, hanem az egyes családok közleményeire, pecsétjeire, festményekre támaszkodik, szóval levéltári anyagot is használt fel. Megemlitendő ezek között szerzőnek azon adata, hogy a Zsembery család nemessége, a család közlésé szerint 1438-ból ered. A középkori armálisok számát egygyel megtoldja, a Both családnak 1460-ból származó armálisával. Közli továbbá az 1723 május 28-iki kongregáczió jegyzőkönyvéből a kétségtelen igazolt nemes családok jegyzékét, ezek közül ma már 88 család a vármegyében elő nem fordul, kihalt vagy elköltözött.
Még csak egy tévedését akarom itt helyreigazitani. Azt mondja ugyanis, hogy a Bárcsay által összeállitott középkori oklevelek jegyzékében az 1434. Gyiorugh-féle armális az Usz család levéltárában nem fordul elő. Pedig előfordul, csakhogy, nagyon helyesen, Görögi név alatt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem