A nagyváradi Horváth család.

Teljes szövegű keresés

IV.
139A nagyváradi Horváth család.
Szintén Erdélyben virágzik, előbb utsai előnévvel, mely a régi okmányokban a nagyváradival váltakozik, majd aztán a Majtai Dónáthokkal házasodván össze a család, egyik ágának a háromszéki Telek lett fészkévé, hol mint ottani primorok a teleki előnevet is fölvevén, ezen ágát ma már nagyváradi és teleki előnévvel látjuk.
A XVII. századbeli mozgalmakban menekült Erdélybe Váradi Horváth Menyhért két fiával, miután protestáns vallásra tértek át s birtokaik elkoboztattak.
Tőlük a következő leszármazás ismeretes:
Horváth Menyhért; Tamás (Nagy.-ajtai Donáth Kata); András (Fricsi Fekete Mária 1680 után); Pál (Szörcsei Donáth Ilona); Ferencz (Barcsai Klára de ead. 1710 körül); Ferencz (Dálnoki Miklós Klára); Kristóf (Tamásfalvi Thuri Klára); Francziska (Léczfalvi Gyárfás Ferencz v. László); Sándor (Pávai Vajna Klára); Lajos (Martonosi Gyujtó Juliánna); András (gr. Teleki Borbála 1730 után); Éva (M.-németi Nádudvari András); Krisztina (a) Sombori László de ead. b) Zeykfalvi Zeyk Mózes); András (Hatolykai Pótsa Borbála); Mária (Panovszky József cs. k. százados); Károly regalista, orbai széki királybiró (uzoni Béldi Jozéfa); Miklós †; Zsigmond †; Ignácz (Szörcsei Bertha de ead.); Sámuel 1772 (Sarmasági Mária de ead.); Mária 1772 (Ribiczei Ádám de ead.); Klára 1772 (Sarkadi Türi László itélőmest.); Ágnes (Fricsi Fekete Lajos); Mária (Ujvárosi Domokos); Antal (Barátosi Balogh Zsuzsánna); Pál cs. kir. őrnagy †; Ferencz (Zsákodi Kovachich-Horváth Mária); Francziska (Léczfalvi Gyárfás Elek); Zsuzsánna (Török József); Amália (Szörcsei János de ead.); János Ssárdi Simény Klára) †; Klára (Szörcsei Boldizsár de ead.); Mária (Imecsfalvi Imecs Ferencz); Zsuzsánna (Pávai Vajna Ignácz); Károly kivégeztetett Maros-Vásárhelytt 1854 márczius 10; Mihály előbb fogaras-, utóbb kis-küküllőmegyei főispán (csik-taploczai Lázár Antonia); László tanfelügyelő (br. Rauber Róza); Gyula volt képviselőházi alelnök (br. Splényi Bertha); Janka; Károly; Tamás; Mihály (Gencsy Margit de ead.); Anna (fel-apáthi Molnár Árpád); Dénes honvéd-százados (Keleti Edith); Livia
A Horváth András és Fricsi Fekete Máriától lejövő ágnak Fogaras vidékén volt (a Horváth Mihály nyug. főispán ur szivességéből nyert értesülés szerint) birtoka, mely ez ág kihalása folytán a fiscusra szállott, egyéb nem csupán fiágot illető birtokai pedig a levelekkel együtt a leányörökösökre, kiktől a másik ágbeli fiutódok a levéltárt vissza sem szerezhették, mert az 1848/49-iki oláh forradalom azt Oláh-Ujfaluban végleg megsemmisitette.
Ezért ez ágra nézve a család értesülései, melyekből a másik ág nemzedékrendét meritettük, hiányosak is, s az ifjabb Horváth Andrásnak, kit nagyatyjával, az idősb Andrással összetévesztenek, gróf Teleki családból való nőt tulajdonitanak ugyan, de nem Borbálának, hanem Juliánnának nevezik. Már pedig ugy a Teleki grófok nemzedékrendéből, mint a vargyasi Dániel család csak az imént megjelent oklevéltárából kétségtelenül kiderül, hogy ezen Horváth Andrásné gróf Teleki Borbála volt. Fiának Horváth Sámuelnek szintén egy gróf Teleki leányt – Ilonát – tulajdonit hitvesül a családi értesités, de ilyent a Teleki grófok családfáján nem találok; s igy habár nem lehetetlen, hogy Sarmasági Márián kivül egy gróf Teleki Ilona is neje volt e Horváth Sámuelnek, mivel még sem láttam egészen biztosnak, ezért a táblán mellőztem. Különben ez ágnak nemzedékrendét a Barcsay és Zeyk családok eredeti oklevelei alapján állitottam össze, melyekkel Mike S. genealogiai kézirata is e részben teljesen egyezik.
Van azonban e családnak még egy ága, mely Alsó-Fejérvármegyébe származott, s melynek hozzátartozandóságáról megvan ugyan hagyományos tudomása, de kiágazását nem tudják megállapitni. Ez azon ág, mely Nagy Iván munkájában is előfordul s Nagyváradi Horváth Ferenczről, 140ki Alsófehérben számvevő volt, két fiára, az 1849-iki piskii csatában hősi halált halt Miklósra, s ennek fivérére Jánosra száll; mely utóbbi Felső-eőri Pyerker Johannát vevén nőül, egyik fia, Miklós, nőtlenül elhalt, a másik pedig, László, Diódon birtokos.
Különben, hogy a közlött családfa korántsem teljes, abból is látható, hogy találunk még Nagyváradi Horváth-leányokat más családok nemzedékrendén, kik itt nem fordulnak elő. Igy, miként látni fogjuk, ugy a Zeykek, mint a Gyárfások hitvesei közt is vannak ilyenek, s ezekről megjegyezzük, hogy az egyik Horváth-leányra nézve, ki Gyárfásné lett, a két táblán a keresztnevekben eltérés is van.
A család czimere hármas dombon álló daru, mely jobb lábában követ s csőrében halat tart.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem