A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság

Teljes szövegű keresés

A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság
f. évi november hó 26-án Nagy Imre elnöklete alatt választmányi ülést tartott, a melyen négy felolvasás volt.
1. Dr. Wertner Mór «Az Árpádok házassági összeköttetései» czímű munkáját mutatta be Dr. Szadeczky Lajos, felolvasván belőle egyes részleteket. Az érdekes összeállítás és genealogiai mű jelen füzetünkben olvasható.
2. Dr. Szombathy Ignácz olvasta fel «A gróf Lassberg-család genealogiáját». A család alsó és felső Ausztriában virágzott, mint előkelő nemesi család a XIV. század közepétől, a XV-ikben báróságot, a XVI-ikban grófságot nyert. Végre a XVIII. század végén hazánkban telepedtek le és teljesen megmagyarosodtak. A tetszéssel fogadott munka a Turulban fog megjelenni.
3. Komáromy András: «A tolcvai Bónis család őseiről» olvasott fel. A család a XVII. század elején Tolcsván a Hegyalján tűnik fel először s akkor nyeri a nemességet. A család a XVII. század közepén nagy vagyonra és tekintélyre tett szert s Bonis Ferencz (a ki Fűzér várában, S.-A.-Ujhelyen és Kassán lakott) tevékeny részt vett a Wesselényi-féle összeesküvésben s Zrinyi és Frangepánnal egy időben 1671-ben fejeztetett le, de ő Pozsonyban. A tetszéssel fogadott munka a Turulban fog megjelenni.
1914. Dr. Réthy László, Rákóczi állítólagos sírjáról a konstantinápolyi keresztény temetőből két czímerrajzot mutat be, a melyek talán eldönthetnék, hogy kié tulajdonkép ez a tévesen Rákócziénak tartott sír.
Thaly Kálmán megjegyzi, hogy a sírról ő már régebben írt és kimutatta, hogy az nem a Rákóczié, hanem a czímerek után itélve valamelyik franczia emigráns társának készülhetett a sír; de tényleg nem nyugszik benne senki.
5. Folyó ügyekre kerülvén a sor: Szádeczky társulati jegyző jelenti, hogy a mult gyűlésen bemutatott czímeres-levélre vonatkozólag, melyet Báthory István lengyel király 1584-ben adott Móré Jánosnak, – Béldi István úrtól Maros-Vásárhelyről kapott egy czímereslevél-másolatot, a mely czímeres-levelet ugyanannak a Móré Jánosnak Rudolf császár és király adott 1595-ben. Ez a czímeres-levél nem egyéb, mint a Báthorytól 11 évvel ezelőtt kapott nemességnek megújítása és kiterjesztése és bár nem emlékezik amarról, egészen ugyanazt a czímert adja, a melyet Báthorytól kapott.
Új tagokúl (titkár külföldön távollétében) a jegyző a következőket terjeszti elő: Dr. Szily Kálmán műegyetemi tanár és Dr. Boncz Ödön cultusministeri fogalmazó Budapesten (aj. a titkár).
A pénztárnoki jelentés szerint
Bevétel.
 
 
Az 1885 január 1-től mai napig befolyt
2479 frt
49 kr.
Kiadás.
 
 
Az 1885 jan. 1-étől mai napig kiadatott
2212 frt
09 kr.
Vagyon.
 
 
Értékpapirok
Aláírt alapító-levelek
A takarékpénztárban a «Nemzetségi Zsebkönyv» kiadására
Készpénz
2500 frt
400 frt
 
600 frt
267 frt
– kr.
– kr.
 
 
40 kr.
Összesen
8767 frt
40 kr.
 
A pénztárnok évi számadásának és a pénztár állapotának megvizsgálására Kőváry László, Csontosi János és id. Szinnyei József vál. tagok küldetvén ki, az ülés véget ért.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem