Magyar nemesi családok 1500-ig.

Teljes szövegű keresés

Magyar nemesi családok 1500-ig.
Makay Dezső tagtársunk (kir. törvényszéki bíró Nagy-Kanizsán) egy családtani munkát szándékozik írni, mely magában foglalná mindazon nemesi családokat, melyek a XV. század vége előtt nyerték nemességöket s jelenleg is virágoznak. E tárgyra vonatkozólag a következő sorok közzétételére kért föl:
Nyilt kérelem Magyarország nemesi családaihoz.
Ma napság, – midőn a napirenden lévő társadalmi és osztályharczok feletti discussio éles hullámai, úgy a mindennapi társas beszélgetések, valamint hirlapi czikkek s röpiratok alakjában fel-felvetik a csak igen kevesek által behatóan ismert s azért vajmi különbözően is tárgyalt s méltatott thémát: a magyar gentry életképessége felől; midőn a törvényhozás termében is merülnek fel hangok, melyek nyilván arra vallanak, hogy a jelenleg is virágzó számos régi nemesi családok ősrégi nemessége felől az eszmék igen kevéssé vannak tisztázva, – szükségét éreztem annak, hogy egy lehetőség szerint megbizható stemmatographiai munkálatban a honfoglalástól kezdve egész a XV-ik század végeig már magyar nemesi rangon álló régi családok közül a még jelenleg is élő és virágzó régi magyar nemesi családokat egybeállítsam, s munkálatomat, melyen már két év óta fáradozom, annak idején közrebocsássam. Egész tisztelettel és bizalommal felkérem ezek előrebocsátása után Magyarországnak az 1500. évig (bezárólag) már nemesi rangon álló nagyrabecsült régi nemesi családait, legyenek segítségemre nem könnyű feladatom sikeresítésében, hogy így a lehetőség szerint annál inkább megfelelhessek a történelmi valónak, s szíveskedjenek azon legrégibb keletű oklevelük hiteles másolatát nekem megküldeni, a melyből nemesi rangon létük kétségtelenül megállapítható; hogy a mennyiben a források, melyek rendelkezésemre állanak, reájuk nézve esetleg elégséges adatokat nem szolgáltatnának, kiegészítés s gyakran igen becses új adat gyanánt közleményeiket munkálatomban felhasználhassam. Makay Dezső kir. törv. bíró Nagy-Kanizsán.
A feladat valóban nem csekély, tekintve különösen a felvidéken nagyszámmal élő, származékrendjöket a XIII–XIV. századig felvivő, jelenleg szerény körülmények közt levő nemesi családokat. Ha e tekintetben teljes munkálat nem is képzelhető, de hogy a sorrendbe felveendők hiteles, megbízható adatokon alapuljanak, a szerző fáradságos munkáját t. tagtársaink szíves tudósításaikkal igen megkönnyíthetik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem